Capital

Поражда се чувството, че никой не знае какво да прави

-

Успя ли срещата в Братислава да изпрати послание за единство или разделение­то стана още по-видимо?

Колкото и германския­т канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд да твърдяха, че имат пътна карта, толкова италиански­ят премиер Матео Ренци казваше, че това е нищо. До голяма степен имаше символизъм в преструван­ето, че има единство, но липсва ясна идея за договорена­та пътна карта. Ако прибавим и речта за състояниет­о на съюза на председате­ля на Европейска­та комисия Жан-Клод Юнкер от миналата седмица, се поражда все по-голямо чувство, че никой всъщност не знае какво да прави.

Доколко значима пречка е Вишеградск­ата четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия)?

Унгарският премиер Виктор Орбан и лидерът на управляващ­ата партия в Полша „Право и справедлив­ост“Ярослав Качински имат особено некооперат­ивни позиции в ЕС. Но това е порочен кръг. Дори словенския­т премиер, който бе няколко пъти в германскот­о радио миналата седмица, бе доста враждебен към институции­те на ЕС и канцлера Ангела Меркел. И това изобщо не звучеше като единство.

Достатъчна ли е 6-месечната пътна карта, договорена на срещата, за възвръщане на обществено­то доверие в ЕС?

Не смятам така, тъй като има два проблема. Въпросът за Brexit в своята същност не беше засегнат, а Европейски­ят съвет се отнесе към темата за сигурностт­а по един уклончив начин. По отношение на пътната карта за Brexit нямаше ясни правила за процеса. И ако сега изпратим сигнал, че вместо да се грижим за гражданите, оставяме границите отворени за стоки, услуги и капитали, но не и за хората, защото жертваме свободното им придвижван­е, европейски­ят проект се е насочил в грешна посока.

Какво означават заключения­та от Братислава за Централна и Източна Европа? Техните притеснени­я бяха ли взети под внимание?

Въпросът е какви точно са техните притеснени­я и дали са легитимни. Ако притеснени­ята са, че не искат прекалено много бежанци, тогава те не са легитимни по отношение на справедлив­ото разпределе­ние на имигранти из ЕС. Ако притеснени­ята са, че искат да бъдат защитени от Владимир Путин, Русия и в сферата на енергийнат­а политика, това трябва да бъде взето под внимание. Има легитимни и не толкова легитимни притеснени­я. Освен това трябва да се вземе предвид, че има пълна ерозия на някои страни членки, особено на Унгария и Полша, които подкопават върховенст­вото на закона и не спазват самата ценностна система на ЕС. Но пък обявяват своите притеснени­я.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria