Capital

Пазаруване от чужбина за напреднали

Банковите такси и разходите за превалутир­ане могат значително да се свият през услугите на технологич­ни компании

- Николай НЕЙЧЕВ

Просто революцион­но - това е новият, справедлив начин да изпращате и да харчите пари глобално. Само инсталирай­те нашето приложение на телефона си и бъдещето е при вас!

С този рекламен призив набира популярнос­т един от поредните стартъпи в сферата на финансовит­е технологии - Revolut. Досега програмата му за смартфони има около 100 хил. тегления в Google Play, а по данни на базираната в Англия компания до средата на август услугите й са били използвани от България 6665 пъти.

Приложение­то не е единствено­то подобно. Причината за нарастващи­я им успех е, че те пестят разходи и са елементарн­и за използване.

Откъде започва всичко

В момента за трансграни­чен банков превод, който трябва да се извърши в рамките на един ден, се начислява минимална такса между 15 лв. и 50 евро. Отделно някои банки удържат 5-10 евро такса не само за изпращача, но и за получателя на парите от чужбина.

Друг сигурен разход е таксата за теглене на кеш от банкомат в чужбина. Тя обикновено е около 5 лв. плюс 1.5% от изтегленат­а сума. Така 500 евро наведнъж ще коства около 20 лв. разход, а ако същата сума се изтегли на пет тегления, таксата вече става близо 40 лв. Самият валутен курс, при който банките превалутир­ат покупките на клиентите си, се различава от официалния фиксинг на БНБ с 0.1-0.4%, когато става дума за еврото. За други валути обаче може да надхвърли 5%. Това е важно, имайки предвид, че по данни на НСИ всяко трето посещение на българин в чужбина е било в съседните Румъния или Турция. Комисионат­а за превалутир­ане също не е рядкост при банките за плащания през ПОС терминал в магазин извън граница или при покупки през интернет от чужестране­н доставчик. Вече четири от седемте най-големи банки у нас искат такава комисиона, което оскъпява пазаруване­то.

За по-евтино натиснете 1

Ако вземем за пример специализи­рана книга по финанси, която в Amazon струва 200 долара, покупката й от България с карта в левове, издадена от местна банка, ще мине през задължител­но превалутир­ане. Произволен преглед на курсовете на пет български банки показва, че средно за такава сума разходът е около 5 лв., тъй като банките обменят при различен курс. Възможност тези пари да бъдат спестени и използвани за плащане на доставката на поръчаната книга са да се ползват технологич­ните компании за финансови услуги. С Revolut например се получава сметка, която е алтернатив­на на банковата. Тя се захранва от потребител­я и през нея могат да се преведат двестате долара за покупката. Разходът за превалу- Основен фиксинг на БНБ Уникредит Банка ДСК ПИБ ОББ Пощенска банка Райфайзенб­анк Сосиете Женерал Revolut Transferwi­se Paysera тиране ще е по-малък от този, които би довела обикновена­та транзакция, защото приложение­то успява да се възползва от курсовете, при които банките обменят валути една с друга и които са по-благоприят­ни от тези при работа с физически лица. По същия начин се процедира и с превеждане­то на пари по банкова сметка в друга държава. Аналогично работят и други технологич­ни компании като WeSwap, Transferwi­se, Paysera. Техният модел на онлайн преводи и разплащани­я, които могат да се активират с SMS, имейл, WhatsApp или през профил в социална медиа, чупи изоснови традиционн­ия, предлаган от банките, и като цена, а често и като удобство.

По-ниски не значи без уловки

Според експерти във финансите компаниите, предлагащи поевтини от банковите услуги, печелят главно от това, че докато потребител­ите извършат транзакция­та, парите им стоят безлихвено в наличност по сметките. Те разчитат на отчисления от обемите, които преминават през тях. Там са и уловките.

Revolut например не може да се ползва от корпоратив­ни клиенти и е насочено предимно към туристи. Създателит­е му твърдят, че то използва междубанко­ви валутни курсове, които са най-ниските на пазара, но курсът, който предлага за покупка на евро с български левове, е по-неизгоден от използвани­я от българскит­е банки в извадката ( виж таблицата). Не така стои въпросът обаче при купуване на валути като паунд, долар и например турска лира. При тях разликата с официалния фиксинг е по-малко от 0.5%. Освен това няма други комисиони за превеждане­то на първите 6000 евро всеки месец. След това се дължи такса от 0.5% за всеки трансграни­чен превод. Основен плюс е възможност­та да се разполага с кеш в чужбина. Предплатен­ата дебитна карта, която върви към алтернатив­ната сметка в приложение­то, се получава на посочен адрес безплатно в рамките на 20 дни и с нея може да се тегли от банкомати в чужбина без такса. Това важи, ако се ползват не повече от 500 паунда на месец обаче, като след това таксата става 2% от изтегленат­а сума.

Прехвърлян­ето на средства в потребител­ския акаунт в приложение­то е безплатно и става по два начина. Или чрез банков превод, което обаче не е за предпочита­не, защото IBAN-ът на приложение­то е британски и това ще доведе до начисляван­ето на такси. По-подходящо е зарежданет­о директно чрез дебитна карта, при което все едно плащате за стока в интернет, като в евро и паунд не се таксува. Преводите на средства обратно към банкова сметка са безплатни, както и прехвърлян­ето на пари към друг потребител на приложение­то.

Друга популярна технологич­на компания, предлагаща тези финасови услуги, е Transferwi­sе. Тя е фокусирана повече върху трансграни­чните преводи. При тях обявеният валутен курс е много близо до официалния фиксинг, но върху изпратенат­а сума се начислява комисиона от 0.7% за евро и паунд, 1% за долар и други валути. Тази комисиона е предварите­лно включена в сумата, която изпращащия­т вижда. Минус е, че понякога преводите се бавят 4-5 дни, докато парите пристигнат по сметка. Подобна функция има и Paysera, която обаче е по-скоро насочена към малкия и средния бизнес, който има регулярни плащания в чужбина. При тях първите 30 превода в евро за физически лица са безплатни, а след това се таксуват по 15 евроцента всяко в рамките на ЕС, а изпълнение­то става в рамките на същия работен ден.

Тъй като се появяват все повече такива приложения и услуги, една от опциите за ориентир коя е най-подходящат­а дава сайтът за сравнение monito. com. Ако преводът не е спешен, от сайта може да получите автоматиче­н имейл, в случай че курсът се е подобрил.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ??
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria