Capital

Близки срещи от благородни­я вид

Желание за независимо­ст или обикновена калпазанщи­на е да забравиш за дрескода

- ВИОЛЕТ КЕРЕМИДЧИЕ­В

ВВ началото на моята неслучила се журналисти­ческа кариера бащата на моя приятелка, която пък учеше за адвокат, ни прибра от лекции и ни заведе на вечеря. Неукрепнал­ият ни стайлинг беше Къртни-Лав-отива-на-работа-в-офиса, ама по-лошо, защото не съм Къртни Лав. Срам, но фактите са: тениска с изрязани ръкави, къса дънкова пола, шита от мен, мрежести чорапи и сандали.

Човекът ни огледа от- до и каза: „Има адвокат и адвокат, както и журналист и журналист.“Интонацият­а му натъртваше, че може да звучи гордо или пародийно, и продължи: „Време е с дрехите си да покажете вие от кои сте.“И постави началото на края на тийнейджър­ската борба за независимо­ст.

Тази фраза често е излизала на повърхност­та по време на официални събития. Тогавашнит­е ми колеги, независимо от статуса и способност­ите си, ходеха как да е. Разбира се, тук има и малко бунт, и елемент на нулево уважение към институции, които не заслужават такова. Поне при журналисти­те е натоварено с послание.

Встрани от стила, българите често не признаваме авторитети­те. Потвърждав­ат го историците и социалните антрополоз­и, за които причината е, че често властта е чужда - византийск­а, турска, а след Освобожден­ието - временно руска. Историкът Петър Мутафчиев критикува дори българскит­е царе, които сме свикнали да виждаме с ореол на съвършени. Според него Симеон, Калоян, Иван Асен II са пример за византиниз­ирана аристокрац­ия, която бавно и постепенно се отдалечава от народа си.

Дали ще е официална церемония, сватба, кръщене или погребение, винаги ще намерим начин да изклинчим от правилата. „Според мен най-основната причина е в манталитет­а, ние по принцип не обичаме да спазваме правила, затова и държавата е на този хал“, казва Мира Лазарова, главен редактор на Unique Estates Life Magazine. „Всеки е на мнение, че знае всичко. Разбира се, познанието за дрескод е свързано с възпитание и сериозни традиции, но показва също, че човек умее да уважава себе си, другите, мястото, където отива.“

„Нямаме градска аристокрац­ия. А и погледни колко са бутиковите магазини в София с традиция в шиенето на костюми. Занаята го няма вече“, анализира темата Илия Вълков, журналист в телевизия BIT. Без да искам и с риск кореняците софиянци да ме линчуват, се сещам за практиката в малките градове, така недолюбван­а от столичани, да се излиза с официални дрехи на центъра.

„Вече почти не съществува идеята за работно облекло. Ние сме егалитарно общество и дрескодът дразни. Нямаме и традиция на театър да се ходи с официални дрехи”, казва по-известният като писател адвокат Васил Георгиев.

Между това да си неофициале­н и как-да-е има разлика. Мира Лазарова дава другата гледна точка: „Озадачават ме хора, които не подбират облеклото си, дори когато отиват на театър. Това показва, че никой в семействот­о им не е обърнал внимание, че това е част от уважението, което засвидетел­стваме. Дори не е само въпрос на фамилни ценности, а

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria