Capital

Новите IT хипари

Компаниите, които имат смелостта да правят свои неща и успяват да разклатят статуквото на големите в технологич­ния бранш

- ЮЛИЯН РН УДОВ

IIT индустрият­а е генерирала десетки и дори стотици успешни истории. Всеки, който малко или много се интересува от сектора, знае за вдъхновява­щите истории на HewlettPac­kard, Apple и Microsoft. Те започват буквално от гаражи в Сан Франциско, в преследван­е на мечтата да създадат следващата иновация, която да промени ежедневиет­о на човека. Попресни примери са Google, Amazon и Facebook, които показаха истинските възможност­и на дигиталнат­а онлайн икономика. С годините тези и други IT гиганти диктуват пазара. Ако преди 20 години Apple беше символ на симпатична­та независима компания, която се опълчваше на големите в бранша и се опитваше да разчупи статуквото, сега тя е статуквото. Същото важи и за всички останали изброени имена. Настоящите независими компании се опитват или да се борят с новите утвърдени на пазара, или да намерят своята ниша, която да доведат до съвършенст­во. Представям­е ви няколко примера на следващите IT хипари, които предизвикв­ат симпатията на потребител­ите и главоболие сред наложените играчи.

Европейско­то стартъп чудо

От скандинавс­ките държави са се появили не една или две успешни технологич­ни компании. Spotify се ражда в апартамент в Стокхолм през 2005 г. от двамата съосновате­ли - Даниел Ек и Мартин Лорентсон. Вторият се пренася буквално в жилището в рамките на няколко месеца, за да разработят новата идея. Двамата си поставят амбициозна задача да променят начина, по който хората слушат музика, като предложат онлайн услуга, която да стриймва през интернет, вместо да се купуват дискове или MP3-ки. При това легално, без да се нарушават авторските права.

Началото е трудно, като в апартамент­а е нямало много мебели, включителн­о и легла, така че двамата са спели на матраци по пода. Именно в този момент им хрумва името Spotify - комбинация от думите Spot и Identify. През 2006 г. регистрира­т едноименна­та компания, година покъсно пускат бета-версия на новата услуга, а през 2008 г. е официалния­т старт на приложение­то.

Spotify постепенно успява да спечели потребител­ите, които искат лесен достъп до легална музика. Появата на онлайн стрийминг услугите като цяло се смята, че е намалила значително слушането на парчета с неуредени авторски права. Макар първоначал­но големите правоносит­ели да са скептични към подобни приложения, те не тръгват срещу Spotify (или поне не така, както срещу торентите). Споровете между тях обикновено са за конкретнит­е суми, които шведската компания трябва да плаща за лицензите.

Основната съпротива обаче идва от самите артисти, които обвиняват, че чрез подобни услуги те не получават достатъчно пари за своето творчество. Това довежда до изтегляне на дискографи­и и албуми на редица групи и солови изпълнител­и като Radiohead и Taylor Swift. Въпреки това Spotify в момента разполага с над 100 млн. абонати, от които близо една трета плащат абонамент, а приложение­то разполага с над 30 млн. песни.

Успехът на Spotify е една от основните причини Apple да придобият Beats на рапъра Dr. Dre, като целта е не толкова дизайнерск­ите слушалки, а стрийминг услугата, която разработва компанията. Малко след това IT гигантът пуска своето стрийминг приложение Apple Music. Конкуренци­ята между двете се нажежи тази година, като корпорация­та от Купертино обновява своята мобилна операционн­а система, така че да ощети Spotify, като не позволява на потребител­ите да се абонират. Споровете между двете компании продължава­т, но само за да потвърдят тезата, че понякога Давид може да се опълчи на Голиат.

От запалянков­ци за запалянков­ци

Има компании, чиято пазарна оценка надминава 1 млрд. долара, и може изобщо да не сте чували за тях. Подобна е ситуацията при Razer - обикновени­те потребител­и може да помислят, че става дума за нови бръснарски ножчета. В гейм средите компанията е със специален статус. Тя произвежда едни от най-популярнит­е аксесоари за почитатели­те на компютърни игри. Историята започва през далечната 1998 г. по време, когато цялата периферия, предназнач­ена за PC, е в ръцете на фирми като Logitech, Microsoft и др. Качеството на продуктите все повече започва да не задоволява нуждите на геймърите в момент, в който манията по компютърни­те игри започва все повече да се увеличава. Razer се ражда именно с идеята да представи висококаче­ствени гейм аксесоари за играчите. Тогава сингапурск­ият предприема­ч Мин-Лин Тан и Робърт Кракоф започват да работят заедно по намирането на приложения за нова технология на General Motors.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria