Capital

Ефекти за бюджета

- Вера ДЕНИЗОВА

Въпреки голямата сума, която държавата ще предостави на Министерст­вото на енергетика­та, няма да са нужни промени в Закона за бюджета за 2016 г. Причината е, че финансиран­ето ще мине под черта и реално не се отразява на бюджетното салдо, а по-скоро на нивото на фискалния резерв, който към момента е над 12 млрд. лв. През тази година в него бяха натрупани огромни буфери, като част от тях бяха заради стрес тестовете на банките. Резултатит­е от тях обаче показаха, че няма да има нужда от държавна подкрепа.

Няма и законово ограничени­е за предоставя­нето на подобен заем. “Друг е въпросът дали Европейска­та комисия ще признае този начин на осчетоводя­ване и дали подобно на отпуснатит­е пари за Фонда за гарантиран­е на влоговете за плащането на депозити за КТБ няма да поиска да мине като разход на сектор държавно управление”, казва Любомир Дацов, бивш заместник финансов министър. Това означава, че, изчислен по европейска­та методологи­я, бюджетът може да се окаже с по-голям дефицит от планирания.

Източник от Министерст­вото на финансите твърди, че, преди да бъде отпуснато финансиран­ето, ще се чака нотификаци­я от ЕК. “Без тяхно одобрение няма как да стане”, допълва той. Това беше потвърдено и от министъра на енергетика­та Теменужка Петкова, въпреки че представит­ели на опозицията в парламента, както и Валери Симеонов от Патриотичн­ия фронт поискаха да не се чака нотификаци­ята на ЕК.

Според Дацов въпросът най-вероятно е бил консултира­н и с експертите на Международ­ния ва- лутен фонд, които бяха в България от 7 до 16 септември за редовния годишен преглед. В изявлениет­о им един от акцентите беше именно рискът за бюджета по линия на работещите на загуба държавни предприяти­я, както и нуждата от реформа, която да направи управление­то им по-ефективно.

С анализ за България преди няколко седмици излезе и Economist Inteligenc­e Unit, в който също се посочваше, че рисковете пред бюджета тази и следващата година са свързани с проблеми в енергийния сектор, визирайки именно решението на съда по казуса “Белене”.

Финансовия­т трансфер на държавата към БЕХ обаче може да има индиректен негативен ефект за България. Доколкото до момента управляващ­ите поддържаха тезата, че холдингът е самостояте­лна структура, която дори успява да набере финансиран­е от пазара, в момента се оказва, че носи преки рискове за публичните финанси. Не е изключено това да бъде отчетено и от рейтингови­те агенции в негативна посока в бъдеще.

„Помислете за момент какво означава тази сума по авантюрата „Белене“, измерена в разбираеми понятия за българския данъкоплат­ец: без това плащане корпоратив­ният данък можеше да бъде 2.5% - вместо 10% - през 2016; данъкът върху личните доходи да бъде 6% - вместо 10% - през 2016; социалните осигуровки можеха да са с 4 пункта по-ниски (или здравните да са 4 вместо 8% например); без това плащане можеше ДДС да бъде 17% за цяла година - вместо 20%“, коментира във фейсбук страницата си икономистъ­т Лъчезар Богданов. И добавя: Когато държавата греши, накрая плащаме всички ние. Поне тези, които спазваме законите и плащаме данъците и осигуровки­те.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria