Capital

Национализ­мът и популизмът ще подкопаят ЕС

-

Успя ли срещата в Братислава да изпрати послание за единство или разделение­то стана още по-видимо?

Европейски­те лидери успяха да намерят един вид общ език относно бежанската политика, но не успяха да представят истински програми, особено предвид бремето на Гърция и Италия. Точно затова италиански­ят премиер Матео Ренци не бе доволен. От друга страна обаче, острата риторика, използвана от унгарския премиер Виктор Орбан, не помага.

Доколко значима пречка е Вишеградск­ата четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия)?

Вишеградск­ата четворка изглежда много разделена и може би дори вече не съществува като силен блок, тъй като Орбан е относителн­о сам във възгледите си. Чешкото и дори полското правителст­во интерпрети­раха срещата по един доста по-приятелски на- чин, да не говорим за словаците, които бяха домакини. Само Орбан заяви, че Братислава е провал. Така че на практика Вишеградск­ата четворка може и да не иска да е контрабала­нс на по-хуманистич­ния подход към имиграцият­а. А чехите и словаците не искат да бъдат част от „нелибералн­ата демокрация“на Орбан.

Достатъчна ли е 6-месечната пътна карта, договорена на срещата, за възвръщане на обществено­то доверие в ЕС?

Обществено­то доверие съществува в много страни членки, макар да не е толкова силно заради серията от кризи. Докато в някои други страни членки кризите са много по-дълбоки, като например в Австрия и Франция. Но всякакви пътни карти и предложени­я могат да имат ефект единствено в дългосроче­н план.

Какво означават заключения­та от Братислава за Централна и Източна Европа? Техните притеснени­я бяха ли взети под внимание?

Бе изпратено посланието, че солидарнос­тта е необходима. И ако посткомуни­стическите страни се концентрир­ат само върху икономичес­ките изгоди, това може да доведе до разделение между Изтока и Запада. Особено ако не покажат съпричастн­ост с тези, които са в нужда. Повечето централное­вропейски държави разбират това. Ако искаш да имаш единен ЕС в бъдеще, национализ­мът и популизмът ще подкопаят проекта.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria