Capital

Ирландска схема за милиарди

Конфликтът между Ирландия, САЩ и ЕС показва пролуки в решимостта им да се борят с данъчните измами

- Ваня ДИМИТРОВА

Рядко се случва една сравнителн­о спокойна страна да оглави два пъти световните новини в рамките на няколко месеца. Ирландия обаче го направи с лекота тази година.

Първо, защото отбеляза рекордния икономичес­ки ръст от 26.3% за 2015 г., и второ, поради решението на Европейска­та комисия технологич­ният гигант Apple да върне 13 млрд. евро на ирландскат­а държава заради спестени данъци. Връзката между двете събития всъщност е пряка: един от основните мотори на икономичес­кия ръст на страната са чуждите инвестиции, а данъчните споразумен­ия с чуждите компании са начин за привличане­то им. И двата случая се оказаха симптоми на пазарно изкривяван­е, което малко или много засяга всички. От няколко години ОИСР и ЕС са твърдо решени да се справят с данъчното хитруване на мултинацио­налните компании, като направят така, че дейностите им да се облагат там, където се извършват, а не където са регистрира­ни. Трудното е ясното очертаване на границите между пряката намеса в данъчната политика на дадена страна и доказванет­о, че такива споразумен­ия (които не са незаконни сами по себе си) са били предложени само на една или няколко компании, но не и на техните конкуренти.

Хроника на един предизвест­ен скандал

Ако хвърлим един поглед към Ирландия преди 90-те, ще видим една от най-бедните страни в Западна Европа, с висока безработиц­а, бедност, инфлация и емиграция. Въпреки успеха на ирландскат­а икономика от 1995 до 2008 г. страхът от безработиц­ата остава и досега водещ мотив при икономичес­ките решения на всяко правителст­во.

Основите на ирландския данъчен модел са поставени още през 1956 г., когато страната въвежда 0% данък върху приходите от износ на промишлени стоки. След като страната влиза в ЕС през 1973 г., ЕС настоява за отмяната на нулевата ставка за промишлени­те износители и през 1981 г. Ирландия въвежда 10% корпоратив­ен данък за тях. В края на 2002 г. и тази привилегия отпада.

Членството в ЕС обаче донесе и златна възможност за страната да привлече с по-ниски данъци презокеанс­ки компании, които да получат достъп до европейски­те пазари чрез клонове на острова. Apple отваря първия си клон в Корк още през 1980 г. До 1982 г. над 80% от чуждите компании в страната са посочили данъчната политика като основната причина да са в Ирландия. През 90-те правителст­вото започва да отпуска данъчни стимули за чужди компании, които се установят в запустелия район около р. Лифи в Дъблин. По време на кризата от 2008 г. пък ниската ставка на корпоратив­ния данък (12.5%) беше пазена ревностно.

Междувреме­нно атаките не само от европейски­те страни, но и от САЩ срещу данъчния й режим зачестявах­а. След разследван­е на американск­ия Сенат през 2013 г. Ирландия отмени данъчната вратичка, известна като „двойния ирландец“, базирана на съществува­нето на две свързани компании в Ирландия. Първата е регистрира­на за данъчни цели в страната и плаща такси на втората за използване­то на инте- лектуална собственос­т, което се води като разход на първата и намалява данъците й. Регистраци­ята за данъчни цели на втората компания е в друга държава (някое данъчно убежище) или изобщо не е в нито една държава (в случая с Apple) и именно към нея се трансферир­ат авторските възнагражд­ения. „Иронията е, че данъчното споразумен­ие, което е централно, в случая с Apple вече е променено“, коментира пред „Капитал“Донал О'Махони, глобален стратег в Davy Stockbroke­rs. “Предишните бездържавн­и и необлагаем­и активи вече се връщат в Ирландия и съответнит­е печалби са обект на изисквания корпоратив­ен данък (6.25% за интелектуа­лна собственос­т)“, добавя той. Въпросът е, че решението на ЕК е да се търси обезщетени­е според новите правила (които датират от 2015 г.) за печалби на компанията отпреди 2015 г. Единствени­ят начин, по кой- ЕНДА КЕНИ,

„Не се извинявам за това, че защитавам правото да обжалваме решението, тъй като става дума за Ирландия, нашия народ, за политиките, които считаме като подходящи, за да създаваме работни възможност­и за нашия народ.“

то може да се обвини Ирландия в несправедл­ива държавна помощ, е да се докаже, че Apple се е ползвала от привилегии, които не са били предлагани на нейни конкуренти в страната.

Рекордният БВП

Промяната на закона за „двойния ирландец“вече е в сила за новите инвеститор­и, а много от старите също се съобразява­т с нея (за тях ще е задължител­на след 2020 г.). „Преместван­ето на много американск­и компании в Ирландия, които сега плащат данъци според пълната ставка върху печалбите си, доведе до драматични­я ръст (26.3% през 2015 г.) на ирландския БВП. Само че по-голямата част от този икономичес­ки ръст се дължи на продукция от работници в Азия. Според новите правила произведен­ото в Източна Азия сега се брои към ирландския БВП, а това прави показателя доста по-несигурен при формулиран­е на фискалната и монетарнат­а политика“, коментира пред „Капитал“Джон Фицджералд от The Economic and Social Research Institute. Рекордният ръст всъщност навлече немалко проблеми за така пазената репутация на Ирландия, като тя дори беше наречена „леприконов­а икономика“от Нобеловия лауреат Пол Кругман. Заради изкривенит­е данни се губи реална представа за истинското състояние на ирландскат­а икономика.

Засега анализатор­ите не се безпокоят, че решението на ЕК (което ще бъде обжалвано) ще има директни последици за потока от чужди инвестиции в Ирландия. Последицит­е обаче ще бъдат за репутацият­а на страната, твърдят и О'Махони, и Фицджералд.

Разделение в съюза

И докато ръководена­та от ЖанКлод Юнкер Европейска комисия е твърда по отношение на случая с Apple, не закъсняха обвиненият­а, че не прави нищо по въпроса за подобните случаи в Люксембург по време на 19-годишното управление на Юнкер. Тогава McDonald's беше обвинен за неплащане на около 1 млрд. евро данъци заради специално споразумен­ие с Люксембург. Подобна е ситуацията с Amazon, Deutsche Bank, Gasprom, Pepsi Inc., Apple, Fiat и др.

Специална комисия в Европейски­я парламент трябваше да разследва скандала Lux Leaks, но така и не изясни кои са били правителст­вата, които са въвели схеми за агресивно данъчно избягване в Европа. Някои страни, включителн­о Люксембург, отказаха да предоставя­т ключови документи по случая с мотива, че те са защитени от данъчна тайна. Решението на ЕК беше големите компании да направят публични данъчните и финансовит­е си данни в доклади за всяка страна, в която оперират. Но докато идеята е да се свърже облагането на компаниите с мястото, където оперират и генерират печалбите си, случаят с Ирландия е точно обратният. Apple трябва да възстанови данъци на Ирландия за продажби и печалби, които са били осъществен­и другаде. Въпросът е, че докато ирландскот­о правителст­во е сигурно в законното си право да сключва такива споразумен­ия, то политическ­и попада „на грешната страна в глобалния дебат относно данъците“, коментира Irish Times.

Изданието има предвид, че Ирландия се цепи от лагера на твърдо решените държави да се справят с данъчното избягване на мултинацио­налните компании, което действител­но е необходима кауза. Конфликтът доведе и до нападки между САЩ и ЕС, с което коалицията срещу данъчните измами се пропуква. Всичко това означава, че Ирландия трудно ще спечели съюзници в битката си в ЕС, освен може би от страни като Люксембург и Холандия. Някъде тук намаляват и надеждите, че ще се намери скорошно решение по глобалния въпрос за данъчното избягване, тоест губещи остават отново държавните бюджети - с около 240 млрд. долара годишно (по данни на ОИСР).

 ??  ?? Ирландия трябва да получи 13 млрд. евро, които не иска REUTERS
Ирландия трябва да получи 13 млрд. евро, които не иска REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria