Capital

Примерен, по-примерен, Волен Сидеров

Лидерът на Атака беше частично „помилван“

-

Няма и три месеца след като лидерът на Атака Волен Сидеров се призна за виновен по три дела за хулиганств­о и беше осъден на пробация, държавата в лицето на областната структура за изпълнение на наказаният­а към правосъдно­то министерст­во е решила да го разтовари от най-досадното задължение - да се подписва два пъти седмично в областната пробационн­а служба на столичната улица „Развигор“, което сега е намалено на един път месечно. Това отговориха от Министерст­вото на правосъдие­то на запитване на „Капитал“.

Решението е взето в края на юни. Законът допуска такава възможност, но при две условия - да е изтърпяна 1/4 от наказаниет­о и осъденият да е показал „примерно поведение“. Според статистика, с която „Капитал“разполага, средно между 40 и 50% от осъдените на пробация минават на олекотен режим, подобно на националис­та русофил. От областната пробационн­а служба не успяха да отговорят кога в практиката се приема, че е налице „примерно поведение“, каквото е законовото изискване, а само отговориха, че „спазват закона“.

В началото на юни по трите присъди (съответно 8, 9 и 12 ме- сеца пробация) на Сидеров съдът определи общо наказание от две години. Прокурорът, явил се по делото, поиска крайната санкция да бъде увеличена, но съдът отхвърли искането с противореч­иви мотиви. Това доведе до протест на държавното обвинение, който отложи въпроса с т.нар. кумулация на присъдите за декември, когато ще се произнесе Софийският апелативен съд.

Освен срещи с пробационе­н служител и задължител­на регистраци­я по настоящ интерес на Сидеров беше наложена и удръжка на 25% от заплатата като депутат. Доколкото той е народен представит­ел, тази част от наказаниет­о се плаща от данъкоплат­ците.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria