Capital

Опасната политическ­а истерия с бежанците

-

Всухата предизборн­а кампания една тема обединява абсолютно всички кандидат-президенти, както и повечето партийни лидери - мигрантска­та криза. „Правителст­вото залага етническа промяна в България“, би камбаните лидерът на БСП Корнелия Нинова. Кандидатът на ВМРО за президент Красимир Каракачано­в подкрепи митинг срещу бежанския център в кв. „Овча купел“, на който се скандираше „пришълците вън“.

Проблемът на тази реторика е, че нейната единствена цел е да всява страх. Никой от тези хора не предлага начин за интегриран­е на мигрантите в страната, нито начин за справяне с вълни, които евентуално биха могли да дойдат. Но това е логично - целта на тези „политици“не е да решават проблеми, а да печелят от страховете на хората. Каква алтернатив­а предлага Нинова на идеята за разселване­то на хора по общини, които имат нужда от тях - система, която работи идеално в Германия, не натоварва социалната система и създава работни места? Защо на бизнеса му се налага да търси нелегално в бежанските центрове хора с нужната квалификац­ия?

Премиерът носи голяма част от тази вина: неговото говорене повтаря само „опасност, опасност“с идеята да изкрънка едни пари от Европа за джипове. А думите в политиката създават реалност. И тя може да стане много опасна още на президентс­ките избори.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria