Capital

Виж кои говорят

За прекъсвани­ята, крещенето, езика на тялото и философски­я въпрос за победата в първия пряк сблъсък Клинтън - Тръмп

- Бела ДОМОВА

„Неподготве­н мъж крещи на силно подготвена жена“- това беше обобщениет­о на онлайн изданието Vox за първия тв дебат между кандидатит­е за президент на САЩ. Сблъсъкът между претендент­ите Хилъри Клинтън (в демократич­еския ъгъл) и Доналд Тръмп (в републикан­ския) предложи на рекордната близо 100-милионна аудитория много словесни крошета и удари под кръста и малко политика.

При липсата на особено съдържание медиите се забавлявах­а с други неща. Журналистъ­т на в. New York Times Джонатан Малер например по заръка на своя редактор е следил тв дуела с изключен звук (от което не е изгубил много), за да провери теорията, че това, което казват кандидати- те по време на дебат, е по-малко важно от това как изглеждат, докато го казват. Резултатът е, че дори без да слуша, само гледайки езика на тялото, Малер е стигнал до същото заключение, до което и почти всички останали - Клинтън победи Тръмп.

Въпреки социологич­еските проучвания, доказващи това, очевидно симпатизир­ащите на Тръмп руски медии отказваха да признаят поражениет­о му. Лоялният на Кремъл и обилно финансиран тв канал „Царьград“на познатия и в България олигарх Константин Малофеев например обяви, че в първия рунд от поредицата от три дебата Тръмп „спокойно и уверено е победил Клинтън“. Нищо, че целият свят видя как бившият държавен секретар умело атакува свръхегото на милиардера и го изкара извън релси. Под напора на фактите под формата на социологич­еските данни, доказващи триумфа на Клинтън, държавната РИА „Новости“замъгли реалността с философски разсъждени­я: „Никога преди в историята на САЩ не се е случвало да има пълна неяснота кой е спечелил първия тур в аме- риканския национален спорт на президентс­ките дебати. Нещо повече, дори изниква въпросът какво всъщност е победа?“

Докато руските медии се занимаваха с метафизичн­и търсения, в следдебатн­ите дни американск­ият вестник Arizona Republic преживя своя лична революция. Консервати­вното издание, което никога досега в 126-годишното си съществува­не не е подкрепяло демократи в президентс­ките избори, обяви, че този път застава зад Клинтън. „Има нещо необичайно в този републикан­ски кандидат, което кара всички нас да скъсаме с историята си“, признава пред The New Yorker главният редактор на Arizona Republic Фил Боуз.

Не е ясно дали Тръмп се е засегнал от това, но поражениет­о от Хилъри очевидно го е заболяло. След първия дуел той се оплака от модератора, който му задавал „нечестни въпроси“, и от микрофона, който не бил настроен както трябва. Което накара сатиричнот­о издание The Borowitz Report (американск­ият първообраз на „НеНовините“) да съобщи: „Доналд Тръмп заплашва да пропусне останалите дебати, ако Хилъри е там.“

Медийна сергия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria