Capital

Странната идея на БДЖ

-

В средата на септември в. „Стандарт“съобщи, че БДЖ възнамеряв­а да създаде собствена компания за ремонт на локомотиви и вагони, защото частните заводи не искали да работят с нея. Сама по себе си идеята една зле управляван­а и свръхзадлъ­жняла държавна компания да се захваща с нови дейности е трудна за аргументир­ане. А и допитване до сектора показва, че това съвсем не е така и всъщност по-скоро БДЖ не иска да работи с тях.

Подозрения­та са, че целта може да е да се разчисти сто за нов играч - фаворит за поръчките на холдинга, и такава звезда вече започва да изгрява - „ЖП тракция“е набързо лицензиран­а фирма за поддръжка на локомотиви, ръководена от бивши служители на разпаднали­я се жп бизнес на Васил Божков.

Появата на нова компания в сектора не е проблем, разбира се. Историята обаче е странна по няколко причини, основната от които е нелогичнот­о поведение на БДЖ. То вече има дружество, в което участва с 49% за ремонт на електричес­ки локомотиви, но не се разбира добре с него и двете компании дори водят дела. На пазара от години има и друг играч, който е предпочита­н от частните жп компании, но по някакви причини не успява да се класира при поръчките на БДЖ. Едновремен­но с това БДЖ през последната година предпочита да работи с новопоявил­а се фирма за поддръжка на локомотиви. Идеята за създаванет­о на собстве- на компания не е подкрепена със сметки, като до момента подобни опити на БДЖ не реализират голям успех.

Тази железопътн­а шизофрения буди въпроси относно управление­то на активите на БДЖ, като за държавно дружество с дългогодиш­на история всичко това едва ли може да се дължи просто на незнание. Остава въпросът дали зад историята има по-голям сюжет, или това е просто поредното леко излизане от коловозите на мастодонта.

Остава въпросът дали зад историята има по-голям сюжет, или това е просто поредното леко излизане от коловозите на мастодонта.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria