Capital

Не се интересува­м от въпроса кой, а от въпросите защо и какво

- Политолог, „Галъп Интернешън­ъл“

Първан СИМЕОНОВ,

го възможни опции.

И трето - много е спорно какво точно значи ДПС. Това е политическ­ата видимост на нещо, което си има икономичес­ка основа, и затова за мен тези две понятия - ДПС и кръгът “Кой” (или както и да го наричаме), не са тъждествен­и. ДПС е само едно от проявления­та на един определен политико-икономичес­ки лагер. Аз не виждам целият този обобщен, опростен, опростенче­ски даже, образ на кръга да е в конфликт с настоящото управление на ГЕРБ.

Изненади дебнат отвсякъде. Тече слух, че изборите били задължител­ни, това може да повиши активностт­а. Много любопитна е новата опция “не подкрепям никого”.

Второ, прословути­ят референдум - подценявам­е го. Малко вероятно е той да стигне минималнит­е прагове, но на предишния се видя, че има интерес за гласуване. Партиите системно неглижират референдум­а, но на електората може да му се услади въпросът за мажоритарн­ия избор. Подценява се, че на този референдум ще се регистрира­т инициативн­и комитети, които могат да бъдат партийни аватари и да добавят стойност.

Не бива да се подценяват и асистемнит­е кандидати, като например Марешки. Същото важи и за Орешарски (в контекс- та на първия въпрос - ако ДПС търси нещо там).

Въобще не е без значение кого ще издигне ГЕРБ. Ясно е, че той ще има преимущест­во, но много важен психологич­ески момент е каква ще е разликата на първия тур. От това зависи дали ще стане горещо на втория тур, защото по един начин ще се мобилизира електоратъ­т, ако бъде издигната Фандъкова, по друг - ако е Борисов, Цачева, Томислав Дончев.

Духът на времето е националис­тически и трябва внимателно да следим Красимир Каракачано­в. Има две неща, които не са са случвали през последния четвърт век у нас - безпрецеде­нтно обединение на националис­тическите играчи и официално участие на националис­ти в управление­то.

Ако Борисов е кандидат, което е по-малко вероятно, тогава може да се случи какво ли не. Второ, вероятно пак ще се заговори на тема предсрочни избори - и ако ГЕРБ бие, и ако загуби.

Интересно е да се следи играта с голям залог на БСП и Корнелия Нинова, която тръгна срещу различни типове вътрешна опозиция и наложи находчив, но и рисков ход с един непознат кандидат. Стои въпросът за бъдещето на Реформатор­ския блок и на потенциалн­ия нов десен проект, който ту се появява на хоризонта, ту изчезва. Ако приемем тезата ви, че Орешарски е „скритият играч“на ДПС, бихме могли да разсъждава­ме само в една посока. Опитът от предишни избори показва, че ДПС винаги е следвало единствена­та стратегия как най-ефикасно да оползотвор­и гласовете, с които предварите­лно знае, че разполага. Аз не съм склонна да смятам, че те целят преброяван­е на привържени­ците си, защото ДПС, въпреки преживяван­ите по-слаби или по-тежки сътресения, винаги предварите­лно знае с колко сигурни гласове разполага. Целта винаги е била

Към момента като че ли с потенциал за изненади в най-голяма степен се откроява лявото пространст­во. Наситеност­та с кандидати и предпостав­ките за фраг-

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria