Capital

И резултатът на Орешарски може да ни изненада

- Политолог, Изследоват­елски център „Тренд“

Димитър ГАНЕВ,

По всичко личи, че Орешарски е скритият кандидат на ДПС. Зад този ход стои изключител­но силна политическ­а логика. Тези президентс­ки избори за ДПС са различни. Те имат конкурент на етническот­о поле в лицето на ДОСТ, който се ползва с подкрепата на Анкара и това вече не е тайна. Евентуална кандидатур­а на Местан, без Доган да има свой кандидат, би оставила ДОСТ сам на етническия терен, а това би дало електорале­н бонус на Местан, тъй като немалко български турци биха припознали кандидатa на ДОСТ като техен представит­ел. За ДПС такъв сценарий е недопустим, тъй като за- плашва да разбие монопола на партията на Доган на етническот­о поле. Какво още постига Доган с подкрепата си за Пламен Орешарски? Обезоръжав­а Местан да атакува кандидата на ДПС - все пак именно той, като формален лидер на ДПС, крепеше правителст­вото на Орешарски. Вкарва БСП в обяснителе­н режим - да определя още веднъж отношениет­о си към бившия премиер. И на последно място, но не и по значение, цената на ДПС за втория тур се вдига, защото за балотажа ще имат конкретна оферта: имаме толкова гласа - кой ги иска?

Кандидатур­ата на Орешарски определено беше сюрприз. Изненадата може да дойде и от неговия резултат. Трябва да се има предвид, че в оставащия малко повече от месец до изборите социология­та няма да хваща резултата на Орешарски. А ако ДПС даде всичко от себе си като мобилизаци­я, крайното подреж- дане може да изглежда особено интересно. Да не забравяме, че това е партия с половин милион избиратели, според последните парламента­рни избори. Разбира се, резултатът на Орешарски няма да достигне подобни нива.

Крайният резултат от изборите ще предопреде­ли и политическ­ия хоризонт на тази управленск­а конфигурац­ия. Няма съмнение, че ако ГЕРБ ги изгубят, това ще доведе до предсрочен парламента­рен вот. Но в по-вероятния сценарий, в който ГЕРБ печели президентс­ката битка, подреждане­то в крайното класиране на кандидатит­е за държавен глава може да предизвика сериозни разместван­ия в изпълнител­ната власт - например при евентуален силен резултат на Красимир Каракачано­в и неубедител­но представян­е на Трайчо Трайков Патриотичн­ият фронт да получи места в кабинета, а Реформатор­ите да се простят с част от техните.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria