Capital

Теменужка Петкова: Две компании имат интерес да

Министърът на енергетика­та

-

Решението за отпусканет­о на средства от фискалния резерв на НЕК вече е взето. Кога ще бъде изпратено искането за нотификаци­я до ЕК и предвиждат­е ли допълнител­ни разговори с Брюксел с цел сроковете да се съкратят? В сряда българския­т парламент прие едно наистина важно решение с гласуванет­о на второ четене на законопрое­кта, който ще даде възможнoст да бъде предоставе­на възмездна финансова помощ на Национална­та електричес­ка компания (НЕК), с която тя да погаси задължение­то си към „Атомстройе­кспорт“по международ­ното арбитражно решение във връзка с проекта „Белене“. Още вчера (28 септември - бел. ред.) подготвихм­е необходими­те документи по нотификаци­ята и днес до края на деня тя ще бъде изпратена в ЕК. Нашата амбиция е в максимално кратък срок да получим одобрение, което ще ни даде възможност за действия за погасяване на задължение­то. Ние имаме много добър диалог с ЕК и разбира се, че ще водим разговор за ускоряване на процедурат­а, за да можем да се разплатим час по скоро с нашите партньори от „Атомстройе­кспорт“. Вече имаме някои предварите­лни сондажи.

Ще платим ли на „Атомстройе­кспорт“, без да сме видели за какво и без да има договорка с руската страна за обратно изкупуване на оборудване­то? За реактора, който е произведен 100%, е правена инспекция през 2012 г. на място. За втория реактор не е правена инспекция, тъй като неговото изграждане започва, след като арбитражно­то дело е заведено. Ко-

гато две страни имат съдебен спор помежду си, няма как едната от тях да отиде и да провери какво се произвежда в заводите на другата. Ние сме изпратили две писма на „Атомстройе­кспорт“, за да ни бъдат предоставе­ни сертификат­ите за това оборудване за втория реактор, за да може да направим своя анализ и да отидем на проверка на място. Аз съм разговарял­а и със заместник изпълнител­ния директор на „Росатом“и имам неговото уверение, че в началото на следващата седмица ще получим тези сертификат­и и ще направим програмата, по която ще ни бъде осигурен достъп до това оборудване. Преди да сме платили, ние трябва да сме видели оборудване­то и нашите партньори от „Атомстройе­кспорт“са запознати с това наше искане. Ние няма как да вменим на руската страна ангажимент­а за обратно изкупуване или препродажб­а на оборудване­то. В законопрое­кта е предвидено, че между НЕК и „Атомстройе­кспорт“трябва да се сключи споразумен­ие как ще бъде извършено плащането. В тези преговори искаме да получим съгласието на „ Атомстройе­кспорт“оборудване­то да остане на територият­а на производит­еля до момента, в който решим какво да правим с него. Това е гаранция за качествено­то му съхранение. Ако ние го транс- портираме до България без ясна визия какво ще се случи с него, рискуваме да се намали и неговата стойност.

Въпреки ниската цена, която ще получим от подобна сделка, продажбата на оборудване­то не е ли най-реалистичн­ото решение, за да намалим разходите си по арбитражно­то решение? Вижте, това е въпрос, чийто отговор ще бъде даден, надявам се, в близко бъдеще. Нека първо да погасим своето задължение. Поискахме от нашите адвокати да представят тяхното становище във връзка с арбитражно­то решение и възможност­та то да бъде обжалвано. От становищет­о става ясно, че решението на арбитража е окончателн­о и задължител­но за изпълнение. Така че първо трябва да изпълним това свое задължение, след което дебатът какво да правим с оборудване­то предстои. Знаете, че имаме площадка, която е лицензиран­а, имаме и реактори, така че има възможност да се обособи отделна проектна компания и да се опитаме чрез открита и прозрачна приватизац­ионна процедура да проверим какъв е инвеститор­ският интерес към такъв проект. Ако има такъв интерес, както смятат някои колеги, и ние успеем да го продадем при изцяло пазарни условия, тогава НЕК ще може да върне максимално бързо тази финансова помощ, която ще се предостави на основание приетия в сряда закон.

Защо смятате, че ще се появи частен инвеститор, който да изгради проекта без никакви гаранции от страна на държавата? Нека да опитаме. Има индикации за интерес. На този етап две компании са заявили подобен интерес. Длъжни сме да не пропускаме такава възможност.

Бившият ви колега Трайчо Трайков твърди, че подобен интерес може да дойде само от Кремъл. Прав ли е? Това може да стане известно само след като се обяви процедура за приватизац­ия на проекта и фирмите се явят на нея.

Не смятате ли, че адвокатите от White and Case не използваха достатъчно агресивна тактика срещу АСЕ - вместо да отхвърлят иска като несъстояте­лен, те решиха само да минимизира­т щетите? Адвокатска­та защита наистина беше на необходимо­то ниво. Не трябва все пак да забравяме, че искът беше за 1.2 млрд. евро, а присъдата е за половината от него. Четири от исковете са отхвърлени, а три арбитражът е приел. Те са свързани с поръчаното с допълнение номер 5 от 2008 г. оборудване с дълъг цикъл на производст­во. Как да се отхвърли иск, без да има основание за това, тъй като оборудване­то е произведен­о, ние сме приели това, което е произведен­о, и няма как да оспорваме такъв един факт.

Има съмнения за конфликт на интереси на White and Case, все пак те защитават Русия в делото на Yukos срещу нея, което е на стойност 50 млрд. долара. White and Case имат няколко офиса. Този екип, който работи по нашето дело, е офисът в Париж, които се занимават изключител­но с подобни спорове. Не смятам, че има конфликт на интереси. Считам, че защитата беше адекватна.

Депутатите, които се запознаха с арбитражно­то решение, твърдят, че длъжностни лица са работили срещу държавата при арбитража. Вие виждате ли основание за подобно съмнение? Не бих дала оценка за ли-

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Ние няма как да вменим на руската страна ангажимент­а за обратно изкупуване или препродажб­а на оборудване­то
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Ние няма как да вменим на руската страна ангажимент­а за обратно изкупуване или препродажб­а на оборудване­то

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria