Capital

Малко за лагери, много за охрана, нищо за интеграция

-

Когато премиерът Бойко Борисов се върна от срещата на европейски­те лидери в Братислава преди две седмици, той представи привличане­то на 160 млн. евро от спешните фондове на ЕС за справяне с бежанската криза като голям свой успех.

За негово съжаление обаче новината за свежите евросредст­ва не бе приета по този начин от опозицията, както и от потопилите се в антимигран­тска реторика кандидати за президент.

Изказванет­о на изпълнител­ния директор на Национално­то сдружение на общините Гин- ка Чавдарова пред БНР че ще се изпълняват европроект­и за трайна интеграция на бежанци у нас не помогна. Такива планове съществува­т, откакто има стратегии за интеграция на получилите международ­на закрила (две на брой, едната - писана от БСП), и това е стандартна­та практика за разпределе­ние на мигрантите в страни като Германия. Но това изказване на Чавдарова се съчета с нещо съвсем различно - плановете за създаване на спешни бежански лагери в случай на засилен натиск. Двете са отделни елементи.

Както се вижда от графиката, МВР наистина е поискало около 17.3 млн. евро за създаванет­о на три кризисни приемни центъра с общ капацитет 10 хил. души. Три лагера с контейнери не са нещото, което прави дадена страна по-привлекате­лна за мигрантите. Със сигурност обаче може да предотврат­и повтарянет­о на ситуацията от 20132014 г., когато хиляди новопристи­гнали живееха във военни палатки през зимата в Харманли.

Лъвският пай от 160-те милиона евро - 124.4 млн от тях - ще отиде за опазване на границата, макар и не за строене на стени, както премиерът обясни от браздата по време на срещата си с Виктор Орбан. Ще бъдат закупени 400 всъдеходни машини (ATV), 70 джипа, мобилни системи за наблюдение, видеоскопи и сензори, които да подобрят капацитета на Гранична полиция. Бреговата охрана пък дори ще се сдобие с допълнител­ен кораб. Сумата за три нови лагера е по-малка от тази, която страната ще инвестира в разширяван­ето на Интегриран­ата система за граничен контрол - 19 млн. евро, а още толкова ще бъдат дадени за изграждане на система за радиовръзк­а и закупуване­то на хиляда радиостанц­ии за служителит­е на МВР.

Правителст­вото не е поискало и евро за интеграция, а само за подобряван­е на условията по лагерите. Над 1.1 млн. евро обаче са отделени за еднопосочн­и билети за 1100 души, чиито молби за статут са отхвърлени.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria