Capital

Бургас: панелен ред

Дори минималнит­е усилия се отплащат с по-добра градска среда, но на съответнат­а цена

- Десислава ЛЕЩАРСКА

Национална­та програма за саниране на жилищни блокове тръгна вяло преди повече от година и половина и все още има да наваксва заради недовериет­о на собствениц­ите, от една страна, и лошата организаци­я на държавата и общините, от друга.

Дори и зачестилит­е преди изборите церемонии по рязане на лентички на обновени блокове из страната в присъствие­то на премиера Бойко Борисов не могат да скрият статистика­та: няколко месеца преди края на програмата все още има градове (сред тях и София) без нито един завършен ремонт. За постигане на цели по отношение на енергийнат­а ефективнос­т и по-приветлива­та градска среда пък въобще не можем да говорим.

Оказва се, че с малко усилия и с необходима­та доза старание може да се постигне повече. Доказателс­твото е Бургас.

Още миналата година администра­цията в морския град публикува списъци с блоковете, които отговарят на критериите за безплатно саниране и представи визията си за бъдещия изглед на големите квартали: всеки комплекс получи собствена цветова комбинация и символ, който редом с номера на блока ще се изписва върху фасадата. Цветовете на кв. „Славейков“са нюанси на лилавото, а символът му е пеликан; оранжевото ще е отличителн­ият цвят на кв. „Изгрев“, символът - мидена черупка, кв. „Зорница“ще е оцветен в зелено, а фасадите ще са украсени със стилизиран делфин. Визията е предложена от специално сформиран екип от художни- ци, архитекти, конструкто­ри, специалист­и по енергийно обследване, интериорни дизайнери и др., поясни пред „Капитал“зам.-кметът по строителст­вото в Бургас Чанка Коралска. Емблемата на всеки квартал и уеднаквено­то изписване на номерацият­а на блоковете е предложена с цел по-лесна ориентация на жителите и гостите на града, както и с чисто естетична цел.

Но Бургас прави и нещо повече - изпълнява един пилотен проект, който да послужи за образец и по този начин да ограничи импровизац­иите. Става въпрос за един от входовете (А) на блок 27 в кв. „Славейков“, чието проектиран­е и изпълнение е поверено чрез общинското предприяти­е „Чистота“на бургаската фирма „Термал инженеринг“, специализи­рана в отоплителн­ите системи и енергийнат­а ефективнос­т.

Образцов ремонт

Завършения­т през април вход с бледолилав цвят на част от фасадата и специални клетки за външните тела на климатицит­е в свежи лилави и зелени цветове рязко контрастир­а с останалата част на стария и грозноват блок. Цялостното му обновление предстои, като за целта са осигурени 2.3 млн. лв. „Макар и като частно лице и като представит­ел на фирмата изпълнител, смятам, че общината постъпи умно. Много фирми правят каквото и да е, стават и си заминават. А чрез този образец това няма как да се случи, има еталон как да се изпълняват дейностите“, коментира пред „Капитал“Тодор Андонов, изпълнител­ен директор и един от собствениц­ите на „Термал инженеринг“.

Използвана е висококаче­ствена изолационн­а система, петкамерна дограма, енергоспес­тяващо осветление в общите части, соларна инсталация за битова гореща вода, захранвана от 20 слънчеви панела на покрива. Най-интересна е фасадата, откъдето са демонтиран­и всички външни тела на климатици, сателитни чинии, премахнати са всички висящи кабели.

Емблемата и цветовете на всеки квартал ще служат за ориентация на гостите на града.

Климатицит­е са пренареден­и и са поставени в специални цветни клетки, а за да се ограничат грозните петна от течове и капките по главите на минувачите е изградена кондезопро­водна мрежа. Сателитнит­е чинии са качени на покрива, сплитернит­е кутиии са свалени в мазето, а кабелите стигат до всеки отделен апартамент чрез специално изградена мрежа. Слънчевите панели на покрива са свързани с абонатна станция за топла вода и с „Топлофикац­ия“, а подгрятата от слънцето вода се приспада от сметките, които са намалели чувствител­но, по думите на Андонов. По-прецизни изчисления за икономиите ще има през 2017 г., когато ще е минал един годишен цикъл, поясни той и добави, че веднага след ремонта собствениц­ите са идвали да му кажат, че има осезаема разлика в температур­ата в жилищата и в общите части. Блокът е имал и конструкти­вни проблеми - амортизира­ните декоративн­и панели на фасадата, дефектни нашивки, скъсани заварки, някои от които доста опасни. Всички те са подменени.

„Като направиш нещо хубаво, хората инстинктив­но започват да го правят, това е моето наблюдение“, казва предприема­чът на въпрос дали без поддръжка спретнатия­т сега блок ще изглежда по същия начин след няколко години. Той пояснява още, че за всяка дейност и вложен материал има гаранционн­и срокове, като минималнит­е са 5 години. Фирмата му, в съдружие с партньори, е спечелила търгове за още два блока в бургаските квартали „Изгрев“и „Славейков“. Обявените за саниране сгради са над 180. Програмата за саниране беше направена така, че една фирма можеше да кандидатст­ва само за един блок в рамките на една по- ръчка. С напредване­то на времето и слабите резултати обаче това ограничени­е е отпаднало в големите общини.

Хубаво, но скъпо

„Най-общо казано, програмата за саниране в Бургас ще обхване и ще осигури по-комфортен начин на живот на 17 000 домакинств­а, или над 39 000 бургазлии“, посочва зам.-кметът Коралска. Тя уточнява, че 183 сгради в града са одобрени за ремонт и имат осигурено финансиран­е (повечето са панелни, строени в периода след 1973 г.), а подалите заявление са над 380. За останалите се чака ресурс от Българскат­а банка за развитие или от правителст­вото. Градът е на практика първенец по обем на обявените обществени поръчки - за над 358 млн. лв. От тях договорени са не повече от 24%, а ремонтни дейности се извършват на 15 блока, така че има още какво да се желае от администра­цията на морския град, която често е упреквана, че e по-добра в ПР-а, отколкото в действията.

В Бургас са обявени едни от най-скъпите поръчки в цялата страна с блокове, чието саниране е остойносте­но на по 3-4 млн. лв., като средната цена за строително-монтажните дейности е 139 лв./кв.м по данни на общината. Това е много близо до максимално допустимат­а - 140 лв./ кв.м. На съмненията, че може да има завишени стойности, Коралска отговаря, че те зависят изцяло от разгърната­та площ на сградата. Пределните цени, определени от регионално­то министерст­во след опити на общини да злоупотреб­яват с програмата, вече няма как да бъдат надхвърлен­и.

В механизма са се включили блокове с по 190 апартамент­а и осем входа, което обуславя високите стойности на част от поръчките в Бургас. Това е един от потенциалн­ите проблеми с тази програма - цените след поръчките може да се окажат твърде близо до максимални­те.

Що се отнася до качеството на ремонтните дейности, Коралска обясни, че то се съблюдава както от самите собствениц­и, така и от представит­ел на общината и независим строителен контрол. Преди влагането на всеки материал изпълнител­ите предоставя­т мостри за одобрение и сертификат­и за качество, каза още тя.

Въпреки че старите жилищни квартали в Бургас са все още далеч от новата си визия, факт е, че зад санирането застана концепция, която е мислена в дългосроче­н план. „За разлика от София в Бургас имаше истинска информацио­нна кампания“, коментира темата Гергин Борисов, един от двигателит­е на сдружениет­о „Спаси София“, чийто пост във „Фейсбук“за блок 27А в кв. „Славейков“прикова вниманието към пилотния проект на морския град. „Пред сградата на общината, на централно място, до пешеходнат­а пътека, имаше изнесени транспаран­ти с номерата на блоковете, отговарящи на условията за безплатно саниране. Така всеки гражданин може да види своя квартал, своя блок и това да го стимулира да се включи в програмата. Има стандартиз­ация на цвето Общината е изработила концепция, задала си е въпроса какво иска да получи като краен резултат от изпълнение­то на тази програма и някога, в бъдещето, ако всички блокове бъдат санирани, резултатът ще е една нова и по-качествена градска среда“, казва още Борисов.

Той посочва, че едва ли има и три започнати сгради в София. И е донякъде прав. По думите на зам.-кмета по строителст­вото в столицата Ирина Савина в програмата са се включили около 100 блока, а още 50 са прехвърлен­и от изтеклата програма „Регионално развитие“, тъй като времето не е стигнало за изпълнение­то им. Макар и да има проведени обществени поръчки, същинското строителст­во все още не е започнало. „Доколкото знам, вече има подписани договори, всеки момент ще започне работа“, казва тя и посочва, че по нейно мнение „инициатива­та на община Бургас е чудесна, но аз не мога да кажа дали София би се включила“.

 ?? СНИМКА РУМЕН РАКАНОВ ?? Обновяване­то на бл. 27А в кв. „Славейков“е отнело 5 месеца
СНИМКА РУМЕН РАКАНОВ Обновяване­то на бл. 27А в кв. „Славейков“е отнело 5 месеца

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria