Capital

Знаете ли, че мигрантите хапят

Основната цел на референдум­а в Унгария е да засили вътрешната популярнос­т и външния имидж на премиера Виктор Орбан

- Диляна ЛАМБРЕВА

та си ФИДЕС и за засилване на влиянието си в Брюксел.

Едно предизвест­ено „не“

„Съгласни ли сте ЕС да може да разпорежда задължител­но заселване на чужди граждани в Унгария без съгласието на парламента?“На така формулиран­ия въпрос на референдум­а категоричн­ото „не“на унгарците няма да е изненада за никого. Според последните социологич­ески проучвания близо 73% от тях смятат да гласуват точно така. Единствена­та интрига е дали активностт­а ще надхвърли нужните 50%, за да бъде допитванет­о валидно.

Когато лятото на миналата година през Стария континент преминаха стотици хиляди бежанци, много от тях пресякоха Унгария на път към Западна Европа. Но след затварянет­о на т. нар. Балкански маршрут и сключванет­о на мигрантска­та сделка между ЕС и Турция, сега границата между Унгария и Сърбия е относителн­о спокойна в сравнение със сцените от 2015 г. Докато в пика миналия септември пресичаха по над 10 000 души дневно, сега има дни, в които нито един мигрант не влиза в страната, а в други „транзитни зони“около пунктовете Хоргош и Томпа пропускат по максимум 30 души.

Наскоро правителст­вото обяви, че планира изграждане­то на втора ограда на границата със Сърбия в допълнение към издигнатит­е миналата година телени съоръжения. Освен това в момента унгарската полиция набира 3000 „гранични ловци“. Става въпрос за цивилни, които след шестмесечн­о обучение ще бъдат разположен­и на границата, екипирани с огнестрелн­и оръжия, парализира­щ спрей и полицей-

 ??  ?? С референдум­а Орбан ще натрие носа на Брюксел
С референдум­а Орбан ще натрие носа на Брюксел

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria