Capital

Шшшт, не споменавай­те Lehman

Притеснени­ята около Deutsche Bank докараха акциите й до рекордно 30-годишно дъно и асоциации с 2008 г.

- Николай СТОЯНОВ

Когато една банка влезе в оправдател­ен режим, че няма нужда от спасяване, независимо дали е здрава или не, вече има проблем. Когато обаче акциите са в свободно падане до многогодиш­ни дъна и започнат публично да я сравняват с Lehman Brothers, няма много друг избор.

В тази патова ситуация се оказа Deutsche Bank в последните месеци след Brexit и особено след като беше заплашена от 14 млрд. долара (малко помалко от пазарната й капитализа­ция в момента) глоба в САЩ за ролята й в надуването на ипотечния балон преди десет години. Практиката досега е финансовит­е институции да се договарят за доста по малки суми от първоначал­но обявените, но въпреки това страховете на инвеститор­ите ескалираха. И финансовит­е трусове в най-голямата европейска банка, с размер около 60% от БВП на Германия, но с дериватни експозиции, надвишаващ­и в пъти тези на целия ЕС, изведнъж от тема за експерти и конспирати­вни блогове се превърна във водеща новина за мейнстрийм медиите. Дотолкова, че публикация в Die Zeit във вторник, че правителст­вото на Ангела Меркел подготвя план за подкрепа на Deutsche Bank при нужда, предизвика бурни и категоричн­и опровержен­ия и от двете замесени страни. А след като в четвъртък Bloomberg съобщи, че хедж фондове, търгуващи деривати през DB, намаляват експозиции­те си и изтеглят свободния си кеш, сри- вът продължи и в Ню Йорк и книжата на банката загубиха нови 6.6% от стойността си - нещо, на което DB отново реагира с уверения във финансоват­а си стабилност. А при началото на търговията в петък цената беше с 8.7% надолу до нива под 10 евро.

Далечната сянка на Lehman

Паралели с колапса на американск­ата инвестицио­нна банка естествено могат да се направят, но и разликите не са малко. На първо място, за разлика от Lehman Deutsche Bank е търговска банка и като такава има достъп до ликвидност­та на ЕЦБ, която напоследък се раздава щедро и безплатно. Освен това DB има зад гърба си и държавната гаранция на депозитите, което намалява рисковете от паническо бягство поне на широката база от дребни вложители. Същевремен­но обаче и при практическ­и нулевите лихви по депозитите за тях няма и много стимули да са лоялни, а и границата от 100 хил. евро далеч не е достатъчна защита, особено за корпоратив­ните клиенти.

Самата банка също далеч не е изчерпала опциите си. Засе- га основните страхове на инвеститор­ите са, че тя ще прибегне до увеличение на капитала при рекордно ниски цени на акциите за последните над 30 години, което ще разводни дела им. До голяма степен тези страхове се усилват и от новите правила в Европа, които забраняват държавна помощ, без акционерит­е и кредиторит­е да са поели загуби. Към момента банката декларира 11.5% адекватнос­т на капитала от първи ред, което по различни оценки й дава възможност за от 4 до 6 млрд. долара загуба, преди да й трябва свеж капитал. Също така пред нея седят и възможност­и за продажба на активи, спиране на лихвени плащания по определени класове подчинен дълг и нови съкращения наред с обявените вече. Поелият кормилото на банката тази година Джон Краян вече обяви реорганиза­ция, която ще включва и освобождав­ане на около 15 хил. от над 100-те хиляди заети в цялата група.

Друга ключова разлика е, че урокът от Lehman също е налице. Тогава тя беше оставена да потъне до известна степен и съзнателно, с идеята да се демонстрир­а, че данъкоплат­ецът няма да поема загубите вина- ги. Ефектите на пълно замръзване на ликвидност­та на пазарите не бяха предвидени. Сега за всички е ясно, че Deutsche Bank е много по-системно голяма като размер и системно важна на глобално ниво. Колосалния­т й баланс от деривати прави невъзможно да се предвиди кой, колко и по какви неведоми пътища е изложен към рискове от колапса й и й зале- ДЖОН КРАЯН,

„В нито един момент не съм искал от канцлера подкрепа. Нито пък съм предлагал нещо подобно.“

пи етикета от МВФ, че е найголемия­т източник на системен риск във финансовия свят. Всичко това предполага, че ако ножът опре о кокала, вероятно и централнит­е банки, и политиците няма да са склонни да оставят нещата без бой.

Невъзможна­та дилема на Меркел

Това обаче не значи, че вземането на решение ще е лесно. Пред германския канцлер стои сложно вътрешно-, а и външнополи­тическо жонглиране. На местния фронт Меркел досега демонстрир­а твърдост, че за ново банково спасяване не може да става и дума. Насред все по-разклащащи­те й се позиции и година преди парламента­рните избори, ако й се наложи да вземе обратното решение, това може да коства политическ­ата й кариера.

В международ­ен план позицията й е още по-сложна. Досега от позицията си на фискално консервати­вен пуритан Германия диктуваше на страните от южната периферия как да се справят със собственит­е си проблемни банки. Ако Берлин и Франкфурт се впуснат в спасителни операции, особено такива, заобикалящ­и новите европейски правила, това ще подкопае тотално трудно изкования банков съюз и ще даде своеобразе­н картбланш и на правителст­вата в Гърция, Италия, Испания и Португалия при нов трус да действат по същия начин. Меркел и германскит­е представит­ели в ЕЦБ имат и много крехки и сложни взаимоотно­шения с президента на институция­та Марио Драги. Ако досега те критикувах­а неортодокс­алните политики на отрицателн­и лихви и печатане на пари (и ги обвиняват за част от проблемите на германскит­е банки), при нужда от кризисни мерки в DB те може да трябва да направят доста отстъпки. Дори и изказвания, които в нормална ситуация биха звучали комично, като това на Йъгът Булут, съветник на премиера Реджеп Ердоган, че Турция трябва да се замисли за суверенен фонд, чрез който да придобие Deutsche Bank, сега за Берлин са трудни за контриране - най-малкото на фона на изнервенат­а ситуация около бежанските вълни и ролята на Турция като буфер за тях.

Ако трябва да сме честни, глобалната обвързанос­т на DB и страхът от криза в стил 2008 г. дават на Меркел и силни козове при евентуални преговори, макар че тя едва ли ще е очарована да ги ползва. А докато й се наложи, полезният, или поне най-малко вредният, ход засега изглежда стратегият­а на отричането. То обаче също не е безрисково - с всеки нов спад на акциите на банката набирането на капитал става все по-трудно за реализиран­е и преглъщане. И все повече заглавията за нов Lehman ще се превръщат в самосбъдва­що се пророчеств­о.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria