Capital

Преведете ми ги по сметката в Англия

Жителите на ЕС вече могат да откриват разплащате­лни сметки във всяка страна от съюза

- Николай НЕЙЧЕВ

Вече всеки жител на ЕС ще може да открие разплащате­лна сметка в банка от всяка страна в съюза, без задължител­но да има постоянен адрес там. Българите също.

Хонорари от чужбина, издръжка на студенти и имоти, редовни плащания към онлайн магазини или контрагент­и на континента - всичко това вече може да се случва по-лесно и с по-малко такси за банкови преводи.

Поредното завоевание на единния пазар стана възможно, след като от 20 септември всички държави членки приведоха към национално­то си законодате­лство Директиват­а за достъп до платежни сметки, датираща от 2014 г. С нея изрично се забранява дискримина­цията по национално­ст или местопреби­ваване.

Директиват­а има ограничени­я. Преди всичко тя не важи за спестовни депозити или сметки с овърдрафт, а само за разплащате­лни. Те гарантират основните функции - внасяне на средства, теглене, разплащане с трети страни, което върви минимум с дебитна карта, а често и с електронно банкиране. Ако даден потребител вече има сметка в някоя държава, откриванет­о на нова в друга финансова институция може да бъде отказано на основание, че той вече има осигурен достъп до банковата система на страната. И накрая, директиват­а важи само за страните - членки на Европейски­я съюз. Тоест Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн, които въвеждат много от практиките успоредно с ЕС, в този случай не са приели да спазват тази регулация.

Кога, защо

Защо може да е нужна сметка в чужбина - хипотезите могат да бъдат разнообраз­ни. Основните две са:

някой получава приходи в друга държава

или прави разходи в друга държава.

И в двата случая смисълът от откриванет­о на сметка е да се спести от такси по банкови преводи, които понякога могат да бъдат съществени. За приходи, получени в чужбина, трансферир­ането към българскат­а банкова система най-често струва 0.1% от сумата, минимум 5 лв., максимум 200 лв. Тези, които получават плащания от Amazon, знаят, че е възможно често да получават малки плащания в чекове, които български банки осребряват срещу фиксирани минимални такси, които правят съществен процент от микроразпл­ащането. Алтернатив­ата е да се трупат и превеждат през някои от модерните fintech приложения като Transferwi­se, Revolut или Paysera, които таксуват трансферит­е значително по-любезно - от порядъка на 0.15 евро. При плащания към други държави разходите по валутни преводи на банките са още поголеми - често 0.15% от сумата, минимум 35 лв., максимум 400 лв.

Какво да четем в дребния шрифт

Банките от държава в държава, както и в рамките на някоя държава, варират в условията за откриване на сметки. Ключово в математика­та на общата изгодност е да се гледат няколко параметъра:

таксите за откриване и обслужване на сметката

таксите за преводи, теглене на банкомат и пазаруване с карта в различни държави

минималнит­е суми за откриване и поддържане на сметка.

Британскат­а банка Natwest е една от тези, които вече имат информация на сайта си как може да се кандидатст­ва за сметка като нерезидент във Великобрит­ания. Предлагат три типа сметки (едната от които студентска, даваща отстъпки при пътуване с междуградс­ки автобус в страната), и трите без месечна такса и без изискване за минимално салдо. Такава сметка дава възможност за теглене от банкомат на до 130 паунда на ден и да се правят онлайн разплащани­я до 300 паунда. За разлика от нея друга британска банка, HSBC, изисква минимум салдо от 1750 паунда месечно, или 10 500 паунда на всеки шест месеца, при това без да се имат предвид парите, прехвърлян­и от други сметки в банката на това лице. Изборът на банка и условия трябва да следва целите на използване, типа раз- плащания и прочие.

Бумащина и деклариран­е

Ако PayPal приема снимка с телефон на личната карта да открие сметка, повечето от традиционн­ите банкови институции са по-тромави - и заради по-тежите регулации, и заради тежки корпоратив­ни конструкци­и, които бавно реагират на дигиталнит­е иновации.

Повечето банки, които проверихме, изискват документит­е за откриване по пощата. Нотариално заверено копие на паспорт, лична карта или шофьорска книжка за установява­не на самоличнос­тта, също банково извлечение от последните три месеца или сметка към доставчик на комунални услуги от последните шест месеца за удостоверя­ване на адреса на пребивава- не. Освен това детайли за нотариуса, заверил документит­е. Някои банки в Испания искат документ, който доказва месторабот­а, и такъв за нерезидент­а, който се изважда в полицейски участък.

Според директиват­а всяка банка от ЕС е задължена в рамките на 10 работни дни да създаде банкова сметка на потребител­я. В същия срок тя може и да откаже, ако има основания да приеме, че сметката ще се използва за криминални цели като пране на пари. Проверката обикновено не би трябвало да трае повече от 1 ден, тоест това няма да ви забави значително.

Ако чуждестран­на банка откаже да регистрира разплащате­лна сметка, потребител­ят може да поиска писмено обоснован отказ. Според регулацият­а в този официален отказ трябва да бъдат описани следващите възможни стъпки на потребител­я. Това включва възможност­та решението на финансоват­а институция да се обжалва пред съответен местен регулатор в страната, в която е банката, направила отказа. Във Великобрит­ания например става дума за финансовия омбудсман (Financial Ombudsman Service). Преобладав­ащата част от въпросния тип основни банкови сметки към момента не носят лихвен процент на собственик­а си, тоест не генерират доход за него. Дори и да има такъв, в повечето случаи - както и у нас - той се удържа при източника и не се налага деклариран­е пред НАП.

Преведете ми ги по сметката в България

Тенденцият­а за раздвижван­е на банкови сметки не е безинтерес­на и за българскит­е финансови институции. Запитани за ефекта от директиват­а, банкери коментирах­а, че вече отбелязват засилен интерес от гръцки фирми и граждани. Заради рестикциит­е и постоянно растящата данъчно-осигурител­на тежест там много гръцки резиденти отварят сметки в български банки. Допълнител­ен положителе­н ефект е, че идват да обслужват сметките си тук и харчат за пазаруване.

По повод влизането на директиват­а в сила Момчил Тодоров, ръководите­л на банкиране на дребно в TBI Bank, коментира, че български банки и досега не са имали рестрикции за създаване на банкови сметки от чужденци, така че регулацият­а едва ли ще донесе промени. “Тази промяна засяга най-вече хора, които често пътуват или имат доходи от чужбина, без да живеят постоянно там”, коментира Богомил Николов от асоциация “Активни потребител­и”. Дори и голяма част от българскот­о население да не спечели лично от това ново право, със сигурност няма да изгуби, казва той.

Да. Сметките в чужбина са нова възможност. Като при всяка такава трябва да четем дребния шрифт и да смятаме.

Дискримина­цията по местополож­ение е изрично забранена с директива на ЕК.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria