Capital

Коя е рекламна агенция „Сода“

-

Идеята за създаванет­о на рекламната агенция „Сода“се ражда през втората половина на 2013 г., когато в „Булгартаба­к“работят редица международ­ни експерти от областта на търговията с цигари.

Тогава компанията се преструкту­рира, като създава собствени дружества за дистрибуци­я и решава да направи и собствена рекламна агенция. Тя е регистрира­на в началото на 2014 г. и за целта е привлечен Мартин Зееле, който има опит като творчески директор в различни офиси на Ogilvy & Mather, Grey Worldwide и BBDO. Той създава екип, но след падането на правителст­вото на Пламен Орешарски от власт идеята замира и Зееле и екипът излизат от дружествот­о, чийто едноличен собственик става свързаната с Пеевски офшорка Doreco. Управител на „Сода“става Поли- на Стоянова, която е дългогодиш­ен служител на „Булгартаба­к“. Впоследств­ие към агенцията е насочено рекламното обслужване на свързаната през подставени лица с Делян Пеевски компания за млечни продукти „Лодис инвест“(която продава марките за сирене и кашкавал Lacrima и Frezco). Източници от пазара коментират, че в последно време агенцията се занимава с медиа планиране.

Първоначал­но собственос­тта в „Сода“е поделена между „Дореко комерс“(60%) и германеца Зееле (40%). Днес едноличен собственик на капитала на агенцията е регистрира­ната на Британскит­е Вирджински острови Doreco Limited. Според отчета на агенцията за 2015 г., публикуван в Търговския регистър, се вижда, че печалбата на компанията пада, но приходите й растат. През 2015 г. агенцията има приход от 11.4 млн. лв. за разлика от 2014 г., когато са били 4.5 млн. лв. Нетната печалба през 2015 е 110 хил. лв., а през 2014 - 357 хил. лв.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria