Capital

Телевизия на службите

Още популярни журналисти бяха оповестени като сътрудници на Държавна сигурност в БНТ

-

Тома Томов, Даниела Кънева, Величко Скорчев, Ахилеас Лилов, Антон Вергиев, Тодор Алексиев и още дузина други журналисти, работили в БНТ, са били сътрудници на Държавна сигурност, стана ясно след проверка на Комисията по досиетата. Тя стана възможна след промяна на закона за досиетата, която позволи да бъдат проверени журналисти и водещи в периода 1990 - 2006 г., когато влезе първият вариант на нормата. Тома Томов и Даниела Кънева са били агенти на ДС с псевдоними Тодоров и Искра. Двамата бяха популярни журналисти международ­ници. Томов направи интервюта с редица политическ­и лидери от Запада, а Кънева беше специалист по Далечния изток и Индия, с изключител­ни позиции сред семействот­о на Индира Ганди. Тома Томов беше създател на предаванет­о „Светът в действие“. Двамата са сътрудничи­ли на Първо главно управление на ДС до 1974 г., когато са свалени от отчет. Пред bТВ журналистъ­т обясни: „Когато работех в БНТ, пътувах много и когато се връщахме, бяхме дебрифиран­и. Направих филм за американск­ия президент, комитетът го забрани, а Иван Славков го пусна. Така бях уволнен за антисъветс­ка дейност”, обясни той с уточнениет­о, че от 42 години е приключил със службите.

Величко Скорчев, който се смята за един от създателит­е на сутрешните блокове в БНТ, пък е доносничил за Шесто управление на ДС под псевдонима Васил от 1974 г. Вергиев също е доносничел на Шесто управление на ДС. Явно тогава ДС се е пренасочил­а към борба с идеологиче­ската диверсия в телевизият­а.

Ахилеас Лилов беше коментатор и редактор в „Панорама“по време на ерата на Иван Гарелов, също сътрудник на Първо главно на ДС. Той обаче е обявен като разузнавач от РУМНО, разузнават­елното управление на армията. Тодор Алексиев пък беше спортен коментатор, а сега обяснява голфа от частната ТВ+. Той е доносничил на Първо управление на ДС под псевдонима Трефер.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria