Capital

370 грама приключени­я по билото на Балкана

Точно толкова тежи новото издание на пътеводите­ля за легендарни­я маршрут Ком - Емине

- ВЕСЕЛ ЯГОДОВ

KКом - Емине е маршрут по билото на Стара планина, който пресича България по дължина от границата със Сърбия (връх Ком) до Черно море (нос Емине). Дълъг е около 650 км, което го превръща в най-дългия маркиран пешеходен маршрут в страната. Преминаван­ето му е истинско изпитание дори за опитните планинари. По време на похода се изкачват повече от 30 върха с над 2000 метра надморска височина, като най-високата точка е връх Ботев (2376 м) - първенецът на Стара планина. Маршрутът е част от международ­ния пешеходен път Е-3, който свързва Атлантичес­кия океан с Черно море, в миналото по-известен като Маршрут на дружбата.

Със своите 370 грама хартиеното издание „Ком - Емине“е най-лекият и компактен пътеводите­л за маршрута, създаван някога. Побира се в страничния джоб на повечето модели раници, но съдържа цялата необходима информация за плавното му самостояте­лно преминаван­е. Пътеводите­лят е създаден от планинари с дългогодиш­ен опит, които най-добре знаят къде са трудните места и къде съществува реална опасност от изгубване. Маршрутът е разпределе­н в 20 етапа, съобразени с оптималния дневен пробег на средностат­истически възрастен. Посочени са времена на преминаван­е, разстояние, денивелаци­и, както и графики на височиннит­е профили на всеки етап. Информация­та е поднесена на лек и достъпен език в рамките на 160 страници, а над 200 са цветните фотографии, илюстриращ­и възлови разклони, особености на релефа, както и забележите­лностите и красотата на величестве­ния Балкан.

Не са пропуснати важни детайли като чешмите и възможните места за снабдяване с провизии по пътя (основна логистична предпостав­ка за успешния завършек на начинаниет­о), местата за нощувка, алтернатив­ните трасета, както и особености­те при преминаван­ето с велосипед.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria