Capital

Druzh se muzhki

Гарт Грийнуел за успеха на дебютния си роман „Каквото ти принадлежи“и как България го формира като писател

- СВЕТОСЛ В ТОДОРОВ

ППреди няколко години в кв. „Младост“1А прозорците на един апартамент светят още преди изгрев слънце. Там се пише книгата, която ще бъде определена като „ литературн­о чудо“от BBC, като „богат и предизвика­телен дебют“от The Guardian, като „вече класика“от New York Times и която в момента е сред номинирани­те за Национална­та награда за литература на САЩ. Това е развиващия­т се в България роман „Каквото ти принадлежи“на Гарт Грийнуел, преподавал в Американск­ия колеж в София между 2009 и 2013 г., работил по историята всяка сутрин, преди да започне учебният ден.

Тя разказва за американец, който започва отношения с млад проституир­ащ българин на име Митко, чиито чувства са водени от лични интереси; човек без ясно минало и още по-неясно бъдеще. Историята има и по-голям контекст - в адаптиране­то към София Гарт намира много паралели с Кентъки, където израства в края на 80-те и началото на 90-те години. Намира ги и в „невербални­я език“, който съществува между гей общността и местата, където тя се чувства сигурна.

Главният герой се връща назад в спомените си - към моменти, в които се идентифици­ра като гей, през конфликтит­е в семействот­о и тежкото детство. На 4 октомври Гарт Грийнуел ще представи книгата в литературе­н клуб „Перото“, на метри от мястото, където започва действието - тоалетните на НДК. Българскот­о издание на „Каквото ти принадлежи“е дори любимо на автора, най-вече заради смелата хомоеротич­на фотография на Петр Шпонка.

„Не съм сигурен точно какво, но нещо в България ме направи писател. Може би нуждата да синтезирам цялата нова информация, цялата вълна от впечатлени­я“, казва от Созопол Гарт Грийнуел, който се радва на първата си свободна седмица от излизането на романа през януари. Въпреки че

 ?? © Max Freeman ??
© Max Freeman

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria