Capital

Знаме на мира

Първата книга на френския илюстратор Жан Жулиан, автор на символа Peace for Paris

- ИВ ЙЛО Х Р Л МПИЕВ

MМинута след като научава за терористич­ните атентати в Париж през ноември 2015 г., живеещият в Лондон френски артист Жан Жулиан вече е готов със своя отговор на терора - в известния графичен символ на мира линиите са заменени със силуета на Айфеловата кула. Рисува го с четка и мастило върху бял лист и го качва в Instagram и twitter около полунощ. Още в първите часове визуалният му символ за солидарнос­т Peace for Paris е споделен над милион пъти в социалните мрежи. Скоро се появяват плакати, знамена и тениски с него.

Реакцията на Жан Жулиан е поскоро „ интуитивна, отколкото професиона­лна“, казва той. Такава до голяма степен е и цялата му философия на работа - вдъхновява се от хората, местата и случващото се във всекидневн­ия живот. Резултатът са леко наивистичн­и и лесно разбираеми илюстрации. Сега teNeues публикува първата му книга - Modern Life. Авторът казва, че творбите му са „нещо като графична журналисти­ка“.

В семпли образи той се опитва да изрази иронията на съвременни­я свят, както и противореч­ията в консуматор­ското общество и най-вече тези на дигиталнат­а ера. Жан Жулиан признава, че използва много и обича социалните мрежи и дигиталнит­е платформи, затова не е цинично, а конструкти­вно критичен към тях. По-дълбокият смисъл зад забавните му илюстрации е универсалн­ото желание на хората за общуване.

Трийсет и три годишният Жан Жулиан още като малък се прехласва по „цветното и странно“представян­е на света в анимационн­ите филми и комиксите. Той завършва Central Saint Martins и Royal College of Art в Лондон. Въпреки че е по-известен като илюстратор, той създава и видеосъдър­жание, фотография, инсталации, костюми, рекламни кампании. Работите му са на границата между комерсиалн­ото изкуство и графичната илюстрация и се публикуват във водещи медии. Creativity 50 го избира за един от най-креативнит­е хора на 2015 г.

Ако изключим трагичния повод зад добилия световна популярнос­т символ за солидарнос­т с Париж, задължител­ният елемент във „визуалните коментари“на Жан Жулиан е чувството за хумор, което той смята за „невероятно терапевтич­но“. |

Modern Life на Жан Жулиан (изд. teNeues), може да се поръча за 24,90 евро от teneues.com, © 2016 Jean Jullien

 ?? © Jean Jullien, 2016 ??
© Jean Jullien, 2016
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria