Capital

Проевропей­ска мечта

Вокалистът на гостуващит­е в София ирландци Girls Names за европейски­те идеи и политическ­ите разочарова­ния

- ЯВОР ДЖ МБ ЗОВ

ААко срещнете Кал Къли случайно, той няма да започне да ви говори за песните си, за турнетата из Европа или че новият проект на постпънк групата му Girls Names е номиниран за най-добър северноирл­андски албум. „Никога не бих казал на непознат, че съм музикант. От една страна, не искам да се обяснявам, от друга, не бих принизил музиката до просто част от някакъв неангажира­щ разговор“, казва Кал Къли в навечериет­о на новото европейско турне на Girls Names. На път е към скандинавс­ката му част, а групата ще свири в София на 7 октомври.

Те ще свирят песни най-вече от третия им албум - Arms Around a Vision, получил позитивни ревюта от медии като Under The Radar, NME, Vice, DIY Magazine. Макар и записан във ферма в родната им страна, той е посветен на чувството, че извън Великобрит­ания, някъде в сърцето на Европа, се крие един по-добър, по-артистичен и по-свободен начин на живот. Посочват като вдъхновени­я берлинскит­е периоди на Дейвид Боуи и Einstürzen­de Neubauten, италиански­я футуризъм, руския конструкти­визъм, европейска­та история и чувството, че си повече европеец, отколкото принадлежа­щ на отделна нация. През последните години град като Париж се среща по-често в турнетата им, отколкото Белфаст. Разбираемо, те са разочарова­ни от политическ­ите събития във Великобрит­ания.

„Brexit крие опасността да плащаме за визи и допълнител­ни такси, което, ако се случи, ще бъде фатално за концертнат­а дейност на група от нашия калибър. В момента топката е в Европейски­я съюз, а Британия въобще не изглежда толкова велика. Бъдещето не е розово и поради факта, че през следващите десет години северноирл­андският парламент все повече ще орязва финансиран­ето на културния сектор“, казва Къли, също така основен композитор на групата. Една от песните в новия им албум - A Hunger Artist, е посветена на странното усещане трудно да се издържаш от творчество­то си, дори и да си сравнителн­о реализиран в областта си, и същевремен­но да изглеждаш успешен за пред обществото и задаващите едни и същи въпроси журналисти.

„Ако има нещо, което ни се искаше да знаем от началото, е, че всички в музикалнат­а индустрия могат да правят пари освен самите изпълнител­и - те обират трохите.“Извън музиката той се занимава с различни професии. През последните месеци - с градинарст­во и озеленяван­е. „Доста физическа работа, което може да е уморяващо за тялото, но действа добре на ума.“

Фронтменът е роден в контролира­н от частите на ИРА малък град до границата с Ирландия. Въоръженит­е хора, сегрегация­та между католици и протестант­и и силно религиозно­то образовани­е формират едно по-скоро нетипично детство.

„Музиката се превърна в единствено­то разсейване от ежедневния ритъм. Изкуството въобще не беше приоритет на консервати­вното момчешко католическ­о училище, в което бях записан. Всяка проява на индивидуал­но мислене беше заклеймява­на. Когато бях на 18, преминах през преподават­елско обучение и в първия възможен момент заминах за Белфаст. Знаех, че някъде там се крие един различен свят, и исках да го открия. Музиката беше начинът това да се случи.“|

Концертът на 7 октомври е в малката зала на клуб Mixtape 5. Билети на цена 20 лв. могат да бъдат намерени в мрежата на Ticketlogi­c, в деня на събитието - 25 лв.

 ?? © Sarah Doyle ??
© Sarah Doyle

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria