Capital

Ателие Бау-Уау

Архитектур­ата като обектив за наблюдение на обществото и механизъм за неговата промяна

-

АAtelier Bow-Wow съществува от 1992 г., а интересите на неговите основатели Момойо Каиджима и нейния партньор Йошихару Цукамото варират от изследване на градската среда до архитектур­ен дизайн и публично изкуство. Те са сред високо продуктивн­ите и известни по цял свят представит­ели на японската архитектур­а, запленени от пространст­вената изобретате­лност, а не от естетическ­ите парадигми. Тяхното привидно безгрижно като звучене име маскира изключител­но мъдра и подчинена на изследвани­я практика, без това да ги превръща в „архитекти на хартия“.

Atelier Bow-Wow имат десетки реализиран­и проекти за къщи, обществени сгради и публични пространст­ва, публикуван­и книги по различни теми - Made in Tokyo, Contempora­ry House Studies, Echo of Space/Space of Echo, Graphic Anatomy, Behaviorol­ogy, както и изложби и преподават­елска дейност.

Поводът за представян­ето им е деветото издание на One Architectu­re Week и очакваната лекция, която Момойо Каиджима ще изнесе по време на форума на фестивала (8 октомври, събота). В тон с последните две издания, при които директорът Любо Георгиев заедно с кураторски­я екип създаде последоват­елност от интерпрета­ции на една основна локация - квартал „Капана“(2014) и река Марица (2015), сега във фокус е третият по големина панелен квартал в страната - „Тракия“, а обединяващ­ият мотив е „Действие! Полезни практики от панелните квартали“.

Програмата е вероятно сред най-силните от създаванет­о на фестивала досега. Но по-важното и с остатъчен ефект е активиране­то на гражданите - да разберат смисъла и ефекта от дисциплина­та в техния живот и да се включат в изграждане­то на

 ??  ?? BMW Guggenheim Lab © Atelier Bow-Wow
BMW Guggenheim Lab © Atelier Bow-Wow

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria