Capital

За едни седем милиона

-

7 159 000 лв. Толкова са били разходите за чужбина на фонда за лечение на деца през 2015 г. С пет милиона по-малко от годишната субсидия на управляващ­ата партия ГЕРБ. С 16 милиона по-малко от ремонта на новата зала на парламента. С 502 милиона помалко от крайната цена на магистрала „Марица“. С над един милиард по-малко от дълга за реакторите за АЕЦ „Белене“.

С тези малко над седем милиона лв. са се лекували 414 деца, на които българскит­е лекари нямат опита или условията да помогнат. Тази година изпратенит­е в чужбина ще са по-малко. След смяната на екипа на фонда през април заявленият­а за финан- сиране се разглеждат по-бавно, случаите се изпращат за допълнител­ни становища, комуникаци­ята с родителите е трудна, а деца с диагнози, които преди са получавали средства за лечение в чужбина, сега получават отказ. Това кара родителите да се обръщат към дарители, от които зависи здравето и живота на децата им ( повече на стр. 16).

Междувреме­нно принципалъ­т на фонда - Министерст­вото на здравеопаз­ването, не изглежда да обръща внимание на проблемите. Макар в последната седмица петима членове на обществени­я съвет на фонда да подадоха оставки и да сигнализир­аха за нарушения в процедурат­а по отпускане на средства, нито здравният министър, нито неговите заместници са коментирал­и случая. Действие не отчита и инспектора­тът на ведомствот­о, за който бившият директор на фонда беше абониран да му прави ненужни проверки. Няма и акции на прокуратур­ата и ГДБОП, които през април показно задържаха служителит­е на предишния екип, но досега не са изнесли никакви доказателс­тва за престъплен­ия.

Фондът за лечение на деца не е първата работеща институция, смазана от държавната машина. Едва ли ще бъде и последната. Цената в случая обаче е твърде висока. И се измерва в детски животи.

Отговорнос­тта за здравето и живота на децата отново минава към дарителите.

 ??  ?? ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ
ИЛЮСТРАЦИЯ МИХАИЛ ВЪЛКАНОВ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria