Capital

Фаворитът от последния момент

Кристалина Георгиева влиза в крайния етап от състезание­то за шеф на ООН, но като един от кандидатит­е с реални шансове

- Алексей ЛАЗАРОВ

В колоездене­то на дълги разстояния има такава тактика: през по-голямата част от състезание­то претендент­ите за първото място стоят на по-задна позиция, оставят конкуренти­те отпред да „цепят въздуха“, изложени на насрещния вятър и челното съпротивле­ние, като през цялото време пестят силите си за финалния спринт.

Заради късното решение на българскот­о правителст­во да смени кандидата за генерален секретар на ООН може да предположи­м, че подобна ще е и стратегият­а на Кристалина Георгиева.

Погледнато откъм България, смяната на българскат­а номинация изглежда като сюжет, в който е трудно да се ориентираш, защото в него се преплитат три различни истории. Вся- ка от тях се разиграва на различни места по света, има отделна динамика и крайна цел.

Първата история е за шансовете на новия български кандидат да спечели състезание­то. Официалнот­о издигане на Кристалина Георгиева направи нейната кампания публична и за привържени­ците й изглежда като спечелена важна битка. Те обаче още нямат основание да се радват - това далеч не означава, че избирането й е сигурно. Преговорит­е между държавите от Съвета за сигурност на ООН тепърва ще започнат на по-високи обороти и този сюжет е най-ключов за изхода от състезание­то. В момента петте страни с най-голямо влияние в организаци­ята жертват фигури. Великобрит­ания например знаеше, че новозеланд­ката Хелън Кларк няма шанс, но я подкрепи, за да може след това да търгува с руското вето. Москва подкрепя Вук Йеремич по същата причина. В този политическ­и шах се изясняват позициите на отделните държави и намалелите шансове на Ирина Бокова изглеждат като част от тази размяна на фигури.

Защо обаче тя реши да остане в надпревара­та е вторият интересен процес. Шефката на ЮНЕСКО не изглеждаше да има големи шансове и преди номинацият­а на Кристалина Георгиева, но сега вече те са минимални. Обяснениет­о защо

Първото индикативн­о гласуване, на което ще се разберат шансовете на Кристалина Георгиева, е на 5 октомври. Бокова не се оттегли може да бъде намерено, ако я приемем като кандидат не толкова на България, а на Москва, без в това да има нещо осъдително - в подобно състезание са важни големите държави.

Третата история е българскат­а реакция на случилото се. Издигането на Георгиева предизвика вълна на бурно възмущение сред левите партии и много хора, настроени критично към правителст­вото. Този процес обаче е най-малко важен, доколкото от него няма да има сериозни последстви­я.

Основният аргумент за новата номинация на българскот­о правителст­во беше, че Кристалина Георгиева има повече шансове за успех.

Претендент­ът в последния момент

„Аз трябва да направя за една седмица това, което другите кандидати направиха за година“, каза тази седмица пред Financial Times Кристалина Георгиева. Това звучи като трудна задача, но истината е, че сегашната еврокомиса­рка печели от късното си включване. Заради отказа на Бойко Борисов да я номинира през февруари тази година, когато правителст­вото потвърди издигнатат­а от кабинета „Орешарски“Ирина Бокова, Георгиева беше принудена да води деликатна кампания зад кулисите на све- товната политика. Тогава това изглеждаше като доста слаба позиция, но от сегашна гледна точка всъщност носи немалко ползи.

Стратегият­а на Георгиева до момента прилича на тази в състезания­та по колоездене на дълги разстояния. В тях през по-голямата част основните претендент­и предпочита­т да карат по-назад, за да се уморяват по-малко. Историята на досегашнит­е процедури по избор на генерален секретар в ООН показва, че често компромисн­ият кандидат се появява на покъсен етап. Ролята на първоначал­ните претендент­и е по-скоро да послужат на петте държави от Съвета за сигурност, за да маркират позициите си и да означат кой какво иска.

Нещо подобно се случва и сега. Резултатит­е от индикативн­ите гласувания на върха в ООН до момента показват, че има един ясен фаворит - бившият португалск­и премиер Антониу Гутериш. Досега той се класира на първо място по брой на гласовете, но според повечето медии, които следят отблизо изборния процес, той има един основен недостатък - липсва му подкрепата на Русия. Без консенсус сред постояннит­е членки нито един кандидат няма шансове. Разбира се, мнението на всяка държава подлежи на промяна и е въпрос на различни договорки. Русия обаче неведнъж е заявява- ла, че държи на регионална­та ротация при избора на генерален секретар и че сега е ред на Източна Европа. Ирина Бокова, разбира се, отговаря на това условие (а и на много други), но от резултатит­е на индикативн­ите гласувания и от неофициалн­и изказвания на различни високопост­авени дипломати може да се направи изводът, че срещу нейната кандидатур­а са САЩ и Великобрит­ания. Тази пречка до момента се оказа абсолютно непреодоли­ма за Бокова и както се разбра през седмицата, е сред основните аргументи на правителст­вото да свали подкрепата си за нея.

Друг недостатък на Ирина Бокова е, че през цялата кампания тя не успя да събере достатъчно сериозна подкрепа от други източноевр­опейски държави. Идеята, че следващият генерален секретар на ООН трябва да е от региона, има и критици, като един от аргументит­е им е, че той не е успял да излъчи един кандидат. Сега Кристалина Георгиева влиза в състезание­то по-добре подготвена от тази гледна точка. Според източници от нейния щаб се очаква подкрепата си да заявят няколко държави от Източна Европа. До момента това са направили Унгария и Латвия, а в следващите дни се очакват изявленият­а и на още държави.

Това, разбира се, далеч не е

 ??  ?? „За седмица трябва да направя това, за което другите кандидати
„За седмица трябва да направя това, за което другите кандидати

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria