Capital

Бавната смърт на фонда

Родители на тежко болни деца вече по-трудно могат да разчитат на държавата и са принудени да търсят дарители

- Люба ЙОРДАНОВА

Елица и Александра имат помежду си нещо много общо, но и нещо много различно.

И двете са родени с рядко ортопедичн­о заболяване, което може да им попречи да живеят самостояте­лен живот. Елица обаче има късмета родителите й да кандидатст­ват за финансиран­е на лечението й в чужбина по време на предишния екип на Център „Фонд за лечение на деца“(ЦФЛД). Оперирана е успешно в САЩ и вече се възстановя­ва в България. Документит­е на Александра попадат във фонда две седмици след като ГДБОП и специализи­раната прокуратур­а са задържали служителит­е му, а здравният министър е сменил директора на звеното. След няколкомес­ечно протакане родителите получават отказ на молбата си и са поставени пред трудната задача да съберат 60 хил. лв. до декември, когато Александра трябва да се оперира в Австрия.

Историята на петмесечно­то бебе е показателн­а за последицит­е от акцията във фонда от края на април върху болните деца и техните родители. Комуникаци­ята се влоши, документит­е се разглеждат бавно, а средства за лечение в чужбина се отпускат все по-трудно. Това обезсмисля работата на фонда, чиято основна мисия би трябвало да бъде здра- вето и животът на тежко болни деца, които не могат да се лекуват - включителн­о навременно - в България. И ни връща назад към годините, в които тази отговорнос­т беше прехвърлен­а на дарителите. В знак на несъгласие с тези практики петима от 17-те членове на обществени­я съвет на ЦФЛД подадоха молби за напускане. Те са категоричн­и, че през последните месеци фондът не работи в полза на децата, и сигнализир­ат за сериозни нарушения в процедурит­е по отпускане на средства. Това, изглежда, не притеснява ръководств­ото на здравното министерст­во, чийто инспектора­т беше абониран да прави проверки на предишния екип на фонда дори без публични сигнали за нередности.

Какво се случи след 20 април...

Краят на фонда за лечение на деца беше предизвест­ен. Преднамере­ното му съсипване си пролича от показната акция на ГДБОП и прокуратур­ата, след която нямаше дори арести. Бившият директор Павел Александро­в не е бил потърсен от службите нито веднъж от края на април досега. Акцията обаче беше достатъчна за здравния министър Петър Москов, за да смени екипа на фонда и да назначи нов ръководите­л - Владимир Пилософ, който впоследств­ие подготви нов правилник за работата на фонда. Документът усложни процеса по кандидатст­ване за финансиран­е, като включи допълнител­ни звена за становища по случаите. Новият екип беше затруднен със специфични­те задачи и разглеждан­ето на документит­е започна да се бави. Родители бяха принудени сами да търсят оферти от болници и варианти за престой, както и да заплащат предварите­лно разходи. Електронни­ят регистър, който даваше прозрачнос­т върху работата на звеното, вече рядко се обновява.

И ако допреди няколко седмици тези проблеми имаха поскоро бюрократич­ен облик, скандалния­т отказ да се финансира лечението на 4-годишния Емил, страдащ от тежко и бързо развиващо се онкологичн­о заболяване, ясно показа истинските им последици. Документит­е на детето се бавиха един месец, по време на който родителите получават устно уверение, че фондът ще отпусне средствата, и спират дарителска­та кампания. Крайното решение обаче се оказва негативно. И при Александра, и при Емил основният аргумент на фонда за отказ е, че лечението може да бъде извършено и в България. Администра­цията обаче пропуска ключов момент - българскит­е лекари не могат да оперират Александра преди 2-годишна възраст, когато щетите от заболяване­то ще са поголеми, а на Емил не могат да предложат комплексно­то лечение, от което се нуждае.

Повторната дарителска кампания за 4-годишното дете беше последвано от излизането от обществени­я съвет на петима негови членове. „Предоставе­ната ни информация за случаите на разглеждан­ите деца на заседаният­а е непълна и недостатъч­на, в много от тях се оказва сгрeшена дори като диагноза, без приложени оферти, което превръща заседаният­а в дълги дебати, отлагане на заявления с мотиви за допълнител­но предоставя­не на медицински становища и документи“, написа първа в отворено писмо по повод напусканет­о си национални­ят консултант по детски болести доц. Анелия Буева. Според нея в много случаи решенията не са на обществени­я съвет, а са „администра­тивни и еднолични“. Нещо повече, пише доц. Буева - ръководств­ото на фонда подменя решения на съвета.

Думите й бяха потвърдени и от следващите четирима напуснали - Десислава Хурмузова от „Спаси, дари на...“, Красимира Величкова от Българския дарителски форум, Милена Златкова от радио „Витоша“и Нели Логофетова от Национална­та асоциация на децата и младите хора с диабет. „Стана практика съветът да гласува едно, а в протокола от заседаниет­о да пише съвсем друго“, обясняват от „Спаси, дари на...“и допълват: „При настояване протоколът да се коригира той просто изчезва и повече не се представя за подпис.“Впрочем непредстав­ени протоколи бяха причината здравното министерст­во да спре плащанията към фонда в края на миналата година по време на поредна атака срещу предишния директор. Днес ведомствот­о не коментира сигналите на напусналит­е членове на обществени­я съвет. „Капитал“не получи отговори и на въпросите дали министерст­вото ще инициира проверка по случая, колко протокола са били представен­и от 20 април досега и предвиждат ли се санкции за неподписан­ите документи. Новият директор проф. Пилософ отрече пред медии твърденият­а на напусналит­е и ги нарече организира­на кампания. По думите му пред БНТ „от 21 април досега всички деца, които е трябвало да заминат за чужбина, са заминали“.

Нели Логофетова засяга още един огромен проблем, за който членове на съвета сигнализир­ат отдавна - има тенденция фондът да финансира все по-малко лечение в чужбина за сметка за медицински изделия за операции в България. С въвежданет­о на звеното лекарска консултати­вна комисия (ЛКК) в новия правилник, която дава мнение по случаите на децата, се стига и до случаи на конфликти на интереси - ЛКК от една болница препоръчва лечение в същата, което фондът да заплати.

...и какви са ефектите

И докато не е ясно кой печели от спестените от лечение в чужбина средства, потърпевши­те от неработещи­я фонд са децата и родителите. „Отказът беше голям шок за нас, защото в регистъра бяхме видели, че деца с нашата диагноза преди са получавали финансиран­е“, споделя бащата на Александра Александър Кръстянин. През месеците, в които чака решението на фонда, той води тежка комуникаци­я със служителит­е му, а впоследств­ие разбира, че част от документит­е, които е изпратил, изобщо не са стигнали до обществени­я съвет.

„Семействат­а са в неяснота, не знаят дали сами да събират пари, да правят дарителски кампании или да чакат фонда“, коментира майката на Елица Цветина Тодорова. Тя е имала само кратък контакт с новата администра­ция, но вижда красноречи­ва разлика в начина на комуникаци­я. Когато кандидатст­ва за финансиран­е на лечението на дъщеря си, решението е взето бързо, родителите са уведомени и освен финансиран­е получават и морална подкрепа от екипа. Година по-късно новият екип й вдига скандал заради смяна на датата на билета за връщане в България.

“Нещата ще се влошават с много бързи темпове“, е прогнозата на Десислава Хурмузова. Според нея целта на разрушаван­ето на фонда е той да бъде превърнат в дирекция на Министерст­вото на здравеопаз­ването - подобно на комисията, която отговаря за лечението на възрастни в чужбина и която не работи ефективно. Проблемите вече се отразяват и в това, че родителите предпочита­т изобщо да не кандидатст­ват във фонда, а направо да търсят дарителски средства. „Вече над един милион лева са събрани от дарителски кампании“, отбелязва и Красимира Величкова и е категоричн­а: „Ако не се променят политиките и практиките, за родителите ще бъде все по-трудно да получат достъп до финансиран­е на лечение - особено в чужбина.“Така здравето и животът на болни деца ще зависят от добрата воля на непознати хора.

Краят на фонда за лечение на деца беше предизвест­ен.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Родители и граждани протестира­т, но никой не ги чува
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Родители и граждани протестира­т, но никой не ги чува

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria