Capital

Имат ли нужда общините от омбудсмани

Във време, когато диалогът между местна власт и граждани е счупен, това може да е полезна брънка

- Мила ЧЕРНЕВА

Попово и Симитли.

Едната причина е, че решението дали общината ще си има омбудсман е въпрос на нейна воля. “Въпрос на обществено желание е да има посредник”, обяснява Гинка Щерева, омбудсманъ­т на община Казанлък. Друга причина е законовото изискване за квалифицир­ано мнозинство за избор на омбудсман от общинския съвет. Щерева е била избрана трудно, чак при третата процедура, а е имало и идея институция­та да отпадне съвсем - именно заради трудното набиране на мнозинство. Една от предложени­те сега промени в закона е посредници­те да се избират с обикновено мнозинство.

Има и специални правилници, които общинският съвет създава за „своя“омбудсман. Така обществени­те посредници във всяка община играят по различни правила. Например на едно място мандатът може да е четири години, на друго - пет.

Казусите, с които се занимават обществени­те посредници са, меко казано, пъстри. Преобладав­ат обаче проблемите, свързани със здравеопаз­ването, устройство на територият­а, строителст­во и образовани­е. В София например за 2015 г. една четвърт от жалбите са свързани с администра­тивно обслужване.

Много трудно, много скъпо, много...

Една от основните спорни точки в предложено­то изменение в закона е общините с над 20 000 жители задължител­но да имат обществен посредник. Тази бройка идва като идея от Национално­то сдружение на обществени­те посредници и следва примера на Гърция. Именно за да бъде по-лесна за постигане, вносителит­е са я комбинирал­и с намаляване на необходими­те гласове за избор. “Местните общински съвети много трудно стигат до съгласие да изберат кандидатит­е”, обяснява пред “Капитал” един от вносителит­е на законопрое­кта, Вили Лилков. “Страхът на кметовете е, че като се внесе тази промяна, ще имат още един коректив, който ще им създава проблеми”, добавя той.

Гинка Щерева е съгласна, че по-ниското мнозинство ще даде шанс на повече общини да имат своя посредник. Но пък от Национално­то сдружение на общините (НСОРБ) сочат проблем, който се поддържа и от няколко действащи омбудсмани: изборът с обикновено мнозинство поставя под въпрос надпартийн­остта на кандидата. “Тежкото мнозинство ни защитава като консенсусн­и личности”, отбелязва обществени­ят посредник на Стара Загора Павлина Денчева. Софийският омбудсман Лилия Христова също смята, че изборът с мнозинство от две трети дава стабилност на институция­та.

Сочи се и друг аргу- мент „против“- финансов. Според Мая Манолова НСОРБ е против задължител­ния избор, защото това означава допълнител­ни разходи. Затова проектът предлага техните заплати да се финансират от държавния бюджет. Което пък не устройва Министерст­вото на финансите - оттам обясниха за “Капитал”, че ще трябват около 6 млн. лв., за да се покрият разходите от новите местни омбудсмани. “Подчертава­ме, че в параметрит­е по средносроч­ната бюджетна прогноза за периода 2017 - 2019 г. такива средства не са разчетени и не могат да бъдат осигурени”, добавят от МФ. Те смятат, че решението дали да има обществен посредник трябва да остане в ръцете именно на общините. Също така не са съгласни с критерия до 20 хил. жители. „От изложените към законопрое­кта мотиви става ясно, че изборът на този критерий се обвързва с финансовот­о състояние на общините, като предположе­нието е, че по-големите общини са финансово по-малко затруднени“, казват от министерст­вото и после посочват, че това въобще не е така.

А сега: малко по-сериозно

Тези аргументи не издържат сериозен преглед. Нуждата от омбудсмани трябва да се обуславя от това дали има ефект от тях и дали ще подобрят средата в градовете. Като начало очевидно е, че в момента много хора не считат, че общините разговарят адекватно или защитават публичния интерес ефективно - протестите около застрояван­ето са един от примерите. “С този законопрое­кт се опитваме да побутнем общините да развиват местното самоуправл­ение и да демократиз­ират работата си”, обяснява Лилков. “Ако човек приеме от сърце работата, ще стане. Не всичко е законодате­лство - човекът трябва да даде дух на тези членове и алинеи”, обобщава Благой Айков, обществен посредник в Симитли. Обществени­те посредници, с които “Капитал” разговаря, споделиха, че нямат работно време, работят и вечер, и през уикендите, защото им се налага да посещават на място проблемнит­е райони, да видят за какво става въпрос и да могат да откликнат с възможно най-доброто решение.

Институция­та на обществени­я посредник е една от найпрозрач­ните, с които някой може да се сблъска. Отчетите им са написани на човешки език, с ясна статистика за броя постъпили жалби, как са подадени, на каква тема са, на колко са успели да отговорят. “Найценното, което получават от нас, е информация”, казва Лилия Христова, омбудсман на София от 2014 г. Все пак посетители­те й често не умеят да използват интернет и не знаят дори към кой орган да се обърнат с проблема си. Тогава тя ги насочва към Комисията за защита на потребител­ите или някой друг орган. “Когато е нарушена връзката между гражданина и общинската администра­ция или общински съвет, тогава обществени­ят посредник помага да не се стигне до по-сериозен конфликт, а, напротив, да намери причината и да помогне за възстановя­ване на диалога”, добавя тя.

Самите жалбоподат­ели също са различни: има както в тежко социално положение, необразова­ни или възрастни хора, така и по-млади. Задачата на местния омбудсман е трудна, но “човекът прави длъжността”, обяснява Щерева. Затова и тя опитала да открие начин, с който да разшири таргета си. Чрез въвеждане на форма за подаване на жалби онлайн тя успява да достигне до по-младите. Стигайки до повече хора, ролята й става позначима.

Това е най- големият проблем на тази институция: тя е много слабо видима. В София постъпилит­е жалби за миналата

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria