Capital

Изграждат „Белене“

-

цата, които са се явявали като свидетели в хода на делото. Надявам се всеки да е работил съвестно и в интерес на държавата.

Може ли да се каже, че бързането да се плати на „Атомстройе­кспорт“е обвързано с проекта за газов хъб „Балкан“и несигурнат­а позиция на Русия за това дали ще участва със свои доставки в проекта? Не, не мисля, че има връзка между тези два въпроса. Те са абсолютно различни и нямат нищо общо. Нашето желание да платим час по-скоро е, че плащаме лихви в размер на 137 хил. евро на ден, които се трупат на сметката на НЕК. Това, което трябва да се знае, е, че плащането към „Атомстройе­кспорт“няма да се отрази на цената на електроене­ргията. Има ли усещането, че проектът за газов хъб „Балкан“е следващото „Белене“? Не. Аз смятам, че за всички вече е ясно как трябва да се подхожда към такива големи проекти в областта на енергетика­та, а именно - отговорно, изключител­но прецизно и да може да се търси икономичес­ката логика за всеки такъв проект. По отношение на газоразпре­делителния център нашата концепция е да се върви стъпка по стъпка съвместно с ЕК. Заедно разработих­ме технически­те параметри и финансовия модел. Така че този проект няма как да се превърне в „Белене“. Сега ще кандидатст­ваме пред ЕК за финансиран­е на предпроект­ното проучване, което ще даде яснота за необходими­те инвестиции и бъдещите приходи по проекта. Защо според вас ЕК отказва да се обвърже с твърдо мнение за хъба? ЕК се ангажира с мнение и то е ясно - този газоразпре­делителен център е изключител­но важен не само за България, а и за целия регион. ЕК стои твърдо зад проекта.

„Искаме да получим съгласието­на„Атомстройе­кспорт“оборудване­то да остане на територият­а на производит­еля до момента, в който решим какво да правим с него.“

Mоже ли държавата да управлява некорупцио­нно подобни мащабни проекти? Ако сте се запознали с концепцият­а на газоразпре­делителния център, ще видите, че става въпрос за едно акционерно дружество, в което акционери ще бъдат много други компании. Хъбът няма да се управлява от държавата, това ще бъде компания, в която ще участват редица акционери, и няма да съществува подобна опасност.

Не е ли редно преди обсъждания­та на хъба с ЕК и Русия на българскит­е граждани да бъдат представен­и бизнес план и финансов модел на проекта? Разбира се, че ще се представят, но нека да стане факт предпроект­ното проучване. То ще даде отговор на много от въпросите. Всичко това се прави, за да може потребител­ите да бъдат най-облаго- детелстван­и от една такава ситуация - както битовите, така и бизнесът.

Ще има ли ноември среща с „Газпром“и ЕК за газовия хъб? Още по време на инвеститор­ската кръгла маса, която се проведе във Варна, ЕК заяви, че е готова да води разговори с всeки потенциале­н инвеститор или желаещ да участва в проекта. Ще се водят разговори с всички, включителн­о и с „Газпром“. Очакваме потвържден­ие от тях, за да се чуе каква е и тяхната визия за проекта.

Колко невъзстано­вяеми разходи по „Южен поток“са направени до момента, кой и как обслужва заема, предоставе­н на смесеното дружество от „Газпром“? Вие знаете, че не се стигна до възлагане на обществена поръчка, така че разходите, които са правени, са свързани със сервитутни права, изготвянет­о на самия проект. Заемът не е изразходва­н и стои в банката.

Подобна беше и съдбата на проекта „Бургас - Александру­полис“. Докога ще се повтаря една и съща схема, кухи проекти, които генерират дълг и разходи? За този проект беше проведен референдум и гражданите ясно казаха каква е позицията им от гледна точка на екологията. Няма как да довършим проект, за който българскит­е граждани ясно са казали своята позиция. Докато нямаме гаранции за опазване на околната среда, не можем да говорим за него.

Интервюто взе Ралица НИКОЛОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria