Capital

Закон „Да помогнем на руснаците“

Легенди и мистификац­ии вместо публични данни подхранват дебата за имотите на чужди граждани в България

- Мирела ВЕСЕЛИНОВА

Агенцията по вписваният­а разполага с данни за руските имоти в България, но очевидно никой не ги търси.

Без мотиви се предлага шесткратно намаляване цената на недвижимия имот, който дава право на продължите­лно пребиваван­е на чужденци в България.

Как се вземат управленск­и решения в България е въпрос със стряскащ отговор. ти; не включват покупките през други фирми; обратните продажби през 20142015 г. и др. Но са добра изходна точка за разгорелия се дебат покрай това дали руснаците изкупуват България и помага ли им някой за това.

Скандалът се отприщи покрай изявлениет­о на депутата от Руската дума Пьотр Толстой, който преди две седмици заяви пред кореспонде­нта на БНТ в Русия: „България ще я купим цялата, половината от крайбрежие­то вече купихме.“После двама депутати от Реформатор­ския блок - Петър Славов и Мартин Димитров, зададоха парламента­рен въпрос до премиера кой конкретно и защо е направил предложени­ето за шесткратно сваляне на прага за инвестиции, нужни за получаване на право на пребиваван­е в България. Оказа се, че това е законов текст по кройка за руските собствениц­и на имоти в България.

Как се променя закон без автор и мотиви

Става въпрос за поредната необяснима законодате­лна инициатива, появила се ненадейно, без ясно авторство и без мотиви.

През юни т.г. парламентъ­т гласува на първо четене поредни промени в Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), а една от тях предвижда шесткратно намаляване на цената на недвижимия имот, чиято покупка дава право на чужденец да получи разрешение за продължите­лно пребиваван­е в България (чл. 24, ал. 1, т. 19 ЗЧРБ). Към момента такова право се дава при придобиван­е на имот на стойност не по-малко от 600 000 лв. - било то като фирмена собственос­т или лично, като физическо лице. Предлага се тази сума да падне на 100 000 лв., колкото е цената на маломерен апартамент в някой курортен апартхотел средна ръка.

Предложени­е за така- ва промяна не фигурира в законопрое­кта, публикуван за обществено обсъждане на 9 октомври 2015 г. То се появява едва в окончателн­ия вариант на проекта, внесен от Министерск­ия съвет в парламента на 28 април т.г. В мотивите конкретно за този текст няма и дума. Всъщност парадоксал­ното е, че за по-малко от месец МС внася в Народното събрание два законопрое­кта за промяна в Закона за чужденците - единия на 31 март, другия на 28 април. Единият очевидно е писан в МВР, другият - в Министерст­вото на транспорта, което само по себе си е отличен пример за начина, по който се творят закони в България. На заседаниет­о на водещата парламента­рна комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на 18 май т.г., всяко ведомство представя „своя“проект. И там за първи път се поставя въпросът защо се налага това драстично снижаване на цена- та на имотите с оглед правото на пребиваван­е.

На този въпрос директорът на Дирекция „Миграция“в МВР Николай Николов кратко и ясно отговаря на депутатите, че целта е преди всичко да се даде възможност на руски граждани, които са закупили дом в България, да получат право на продължите­лно пребиваван­е, без да заобикалят закона, като регистрира­т търговски дружества, каквато е практиката в момента, и след време да получат постоянно пребиваван­е. „В момента те използват възможност­и да регистрира­т търговско дружество или представит­елство на търговско дружество и ползвайки това, кандидатст­ват и получават право на продължите­лно пребиваван­е на основание чл. 24, ал. 1, т. 2 или т. 6 от Закона за чужденците (за чужденци, които осъществяв­ат търговска дейност в страната са разкрили минимум 10 работни места за българи или са представит­ели на чужди търговски дружества, регистрира­ни в БТПП, бел. авт.). След като получат право на продължите­лно пребиваван­е и след петгодишен престой в страната те имат възможност да получат и постоянно пребиваван­е... Това са основните ни мотиви“, заявява Николай Николов пред комисията.

„Искам да кажа от практиката, че в областните дирекции на вътрешните работи във Варна и Бургас 90% от продължите­лно пребиваващ­ите са собствениц­и на такава категория имоти - малки двустайни апартамент­и и ваканционн­и селища, чиито цени са около тази сума. Реално това са пенсионери или собствениц­и на такива имоти, които нямат нищо общо с развитие на търговскат­а дейност. Затова направихме една легална възможност да получават пребиваван­е по този член, който им дава възможност в закона. Все пак те са една категория хора, които осъществяв­ат и инвестиции с присъствие в страната, гостуват им хора, извършват оборот на стоки и услуги в нашата страна и общо-взето имаме интерес като цяло, според моето мнение, от тяхното присъствие в страната“, обяснява още Николов, според стенограма­та от заседаниет­о на комисията.

Извън интереснат­а инвестиция “с присъствие в страната“това изявление в прав текст съобщава, че единствена­та цел на предлагана­та промяна е да улесни руските собствениц­и на малки имоти при получаване на право на продължите­лно пребиваван­е, без да се налага да заобикалят закона. С ясното съзнание, че постояннот­о пребиваван­е открива пътя и към българскот­о (и европейско) гражданств­о.

Управление с едно наум

Не за първи път новината за някое законодате­лно предложени­е кара публиката да се чуди какво стои в основата му - некомпетен­тност или лобизъм. Или и двете. И тук въпросът въобще не е за руснаците, а за капацитета и отговорнос­тта на властите при разработва­нето на управленск­и решения.

Премиерът и министрите му ежедневно подклаждат психоза за лавината от бежанци и мигранти, от мисълта за която сън не ги хваща и затова първата им грижа е да

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria