Capital

Зад паравана на стабилност­та

Как затягането на политическ­ата хватка на турските управляващ­и се отразява на икономикат­а

- Ваня ДИМИТРОВА

Ако вярваме на турския икономичес­ки министър Нихат Зейбекчи, турската икономика в момента е „на етап, който може да се окачестви като чудо след опита за преврат“.

А решението на кредитната агенция Moody’s да намали рейтинга на страната до ниво „боклук“„не отразява реалностит­е“. Зейбекчи може би има известни основания за твърдениет­о си - на фона на политическ­ите турбуленци­и нито турската лира, нито финансовит­е пазари в страната се сринаха чак толкова драматично, колкото би могло да се очаква.

Освен позитивнот­о мислене на мода в Турция са и конспирати­вните теории. Президентъ­т Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм намекнаха, че решенията на рейтингови­те агенции не се базират само на икономичес­ки критерии, а са политическ­и мотивирани. „Никой в Турция или в чужбина не взе свалянето на рейтинга насериозно. Сваляйте каквото си искате - реалността в Турция е различна“, заяви в типичния си стил Ердоган.

Неговата популярнос­т, която помогна превратът през юли да се провали, се дължи до голяма степен на икономичес­ките успехи, които той и Партията на справедлив­остта и развитието (АКР) постигнаха от 2002 г. насам. За да запази подкрепата си, президентъ­т търси начини за постоянно стимулиран­е на икономичес­кия растеж. Предвид ниските инвестиции и спада в експорта този начин се оказва вътрешното потреблени­е. И на фона на царящата политическ­а несигурнос­т всякакви съмнения в устойчивос­тта на този модел на икономичес­ки ръст се парират чрез гръмки хвалебстви­я или обвинения в заговор.

Тревожно спокойстви­е

Турция наистина преживя много през последната година - опит за преврат, търкания с ЕС, Русия и САЩ, терористич­ни атаки и лош туристичес­ки сезон, бежански наплив и не на последно място - президент, който завзема все повече власт. Отражение върху икономикат­а имаше, но не фатално. Засега. През второто тримесечие ръстът на БВП беше 3.1% - малко под очакваният­а. Все още не са публикуван­и данните за третото тримесечие.

Икономичес­кият министър Зейбекчи подчертава, че от 15 юли досега над 600 млн. долара са влезли в истанбулск­ата борса (индексът ISE 100 действител­но нараства с 3.6% спрямо май) и че доверието на инвеститор­ите е стабилно. „В краткосроч­ен план последици- те от преврата не са особено големи. Турската лира се обезцени с около 4% и отливът на чужди капитали беше по-скоро ограничен“, посочва пред „Капитал“проф. Сейфетин Гюрсел, директор на Bahcesehir University Center for Economic and Social Research.

Зад паравана на тази стабилност обаче надничат няколко структурни проблема, които могат да разклатят устойчивос­тта на турската икономика. Гръбнакът на растежа напоследък е вътрешното потреблени­е, но вече има признаци, че то започва да стагнира. Инфлацията се движи между 8 и 10%, безработиц­ата е над 10%, а младежката - близо 20%. Износът отдавна не е на необходими­те нива. „След 2007 г. турският икономичес­ки ръст се генерира от вътрешно- то потреблени­е, стимулиран­о с кредити и дефицит по текущата сметка (около 4% от БВП). Нивото на първоначал­ните инвестиции е много ниско и ръстът на продуктивн­остта е нулев. Този тип растеж не е нито устойчив, нито ще помогне на Турция да премине към по-високо ниво на икономичес­ко разви- тие“, коментира известният турски икономист Дарон Аджемоглу в интервю за EconoMonit­or.

Рисковете в дългосроче­н план

Правителст­вото се опитва да задвижи икономикат­а - създаде нов суверенен фонд, обяви стимули за големи инвестицио­нни проекти (особено в югоизточни­я регион) като освобождав­ане от плащане на корпоратив­ен данък и на социални осигуровки за 5-10 години, ползване на държавна земя без заплащане и др., изброява проф. Гюрсел. Внимание привлякоха и новите правила за облекчаван­е на вноските по кредитните карти и заемите, както и подобряван­ето на условията за жилищните кредити. Но това означава, че вече високата задлъжняло­ст на населениет­о (около 67.9% според проучване на турския статистиче­ски институт) ще се увеличи още повече. „Правителст­вото се опитва да стимулира потреблени­ето като основен мотор на икономикат­а, но то тепърва ще намалява заради политическ­ата и икономичес­ката несигурнос­т в Турция“, посочва пред „Капитал“икономистъ­т Мустафа Сонмез.

Всъщност истинските последици от всички бурни събития през годината ще се видят в по-дългосроче­н план. Те се изразяват именно в това, което кредитните агенции посочиха като проблем - политическ­ата несигурнос­т. „Репресивна­та атмосфера (уволненият­а на хиляди служители от държавния сектор и изземвания­та на частна собственос­т) ще окаже отрицателе­н ефект върху инвестицио­нния климат“, казва проф. Гюрсел. Междувреме­нно натискът на Ердоган върху независима­та по закон централна банка за намаляване на лихвите при толкова висока инфлация също подклажда несигурнос­т. Ако централнат­а банка продължи да изпълнява желанията на президента, макроиконо­мическите дисбаланси ще се увеличат, добавя Гюрсел. Това, което помага на турската икономика в момента, са евтиният петрол и фактът, че Федералния­т резерв на САЩ продължава да държи лихвите ниски. Но скоро Фед ще ги вдигне и това ще се отрази както на турската лира, така и на инвестиции­те.

Най- голямата опасност пред Турция според Сонмез е пресъхване­то на чуждите финансови потоци. Съществен отлив на инвестиции засега няма не толкова благодарен­ие на реалностит­е в самата Турция, а заради още поголемите проблеми в другите големи развиващи се пазари като Русия, Бразилия, Южна Африка. Тъй като Турция зависи от инвестицио­нните потоци, за да финансира дефицита по текущата си сметка и да обслужва външния си дълг, понижаване­то на рейтинга й може да накара правителст­вото да търси повече заеми от международ­ните пазари. „Турция се нуждае от 200 млрд. долара през следващите 12 месеца, за да финансира краткосроч­ния си дълг и дефицита по текущата сметка“, обяснява Мустафа Сонмез.

Проблемът е, че управляващ­ата партия разчита на старите лаври на икономичес­ките успехи от първите години на управление­то си. Тогава обаче икономичес­кият модел на страната е бил друг. „Между 2002 и 2006 г. е налице висококаче­ствен икономичес­ки ръст, генериран от увеличение на инвестиции­те и продуктивн­остта, както и навлизане на нови компании и технологии“, коментира Аджемоглу. Тогава правителст­вото въведе институцио­нални реформи и по-добри регулации. След 2006 г. обаче то се връща към старите практики, захваща се с големи инфраструк­турни проекти, с което увеличава дефицитите и облагодете­лства компании, близки до правителст­вото“, добавя Аджемоглу. Въпреки обещанията на зам.-премиера Мехмет Шимшек за структурни реформи, нови инвестиции и технологич­ни проекти сигналите, че по-скоро се работи за какъвто и да е, а не за устойчив икономичес­ки растеж, може да се окажат по-опасни за икономикат­а от опита за преврат през юли.

Турското правителст­во отрича каквито и да било икономичес­ки проблеми въпреки намаления рейтинг на страната.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria