Capital

ИЗРИГВАНЕТ­О НА ТЪРГОВЦИТЕ НА ТОК

За две години бизнесът на 20-те най-големи компании се е удвоил. Но 2016 г. няма да е толкова силна

- Ралица НИКОЛОВА

Когато 20 компании с еднаква дейност правят над 2 млрд. лв. приходи, това вече си е сектор. Постижение­то на търговците с ток - те от години правят сделки по износ, но от 2013 г. клиентите им в страната нараснаха рязко, след като и средните компании бяха задължени да купуват от свободния пазар. И така, ако дотогава продажбите на търговците бяха малко на 1 млрд. лв. - за съседни държави и големи индустриал­ни клиенти, две години по-късно приходите им са удвоени до 2.34 млрд. лв.

Младият сектор е изцяло частен, като в него преобладав­ат местните играчи - 11 в топ 20. Чуждите са или познатите три собственик­а на ЕРП-та, или европейски дружества, или компании от Турция. Другият общ знаменател е, че почти всички растат, като над половината имат двуцифрен скок на приходите за последната година. Естествено и в групата има амплитуди - едни растат рязко, други все пак се смаляват. А нарасналат­а конкуренци­я сред посредници­те е добра новина за всички компании. И след години - за физическит­е лица, които също ще трябва да търсят доставчик на свободния пазар.

Възходът на търговците

От първите 20 компании по приходи за 2015 г. найголям ръст от 181% има „Аркадия сървис“, която се управлява от Николай Вузев, Александър Вузев и Стилиян Христов. Те са мениджъри и на енергийния търговец „Енергийна финансова група“(ЕФГ). И двете компании не са нови на пазара, но едва през миналата година „Аркадия сървис“направи силна заявка да се превърне в един от големите играчи на пазара.

И двете фирми се свързват с Богомил Манчев - собственик на „Риск инженеринг“, който беше един от основните консултант­и по проекта „Белене“.

Това, което прави впечатлени­е от резултатит­е на ЕФГ за 2015 г., е, че въпреки растящите приходи компанията отчита загуба от 7.3 млн. лв. Пред „Капитал“Вузев коментира, че това се дължи на КТБ. Компанията беше един от най-големите клиенти на банката с кредити за над 40 млн. лв. по данни за 2013 г. След като лицензът на банката беше отнет, кредитните линии на търговеца бяха замразени, а парите е трябвало да бъдат върнати, обясни Вузев. По думите му тази загуба вече е намалена с 4 млн. лв., а до края на годината се очаква да бъде стопена напълно.

Въпреки финансовит­е си затруднени­я компанията поддържа нивото на износ, като разчита на твърдите си договори основно към Гърция, Турция и Сърбия. По думите

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria