Capital

Новата ЖП (а)тракция на Васил Божков

Зад идеите на БДЖ да създава ново ремонтно дружество от бранша виждат връщане на някогашния голям в сектора

- Калина ГОРАНОВА

Наскоро в. „Стандарт“съобщи, че БДЖ ще създаде собствено ремонтно дружество, тъй като всички частни ремонтни заводи в България не приемали поръчките на БДЖ, понеже не плащало.

От сектора обаче не мислят така и според спекулатив­ните теории на следващ етап за новото дружество ще се търси частен партньор.

Междувреме­нно една млада компания за ремонт на локомотиви, ръководена от бивши служители на стария жп бизнес на Васил Божков, стана фаворит на железницат­а. то трябва да бъдат приведени в поне незапалимо състояние. От известно време обаче неофициалн­о се върти идеята, че БДЖ възнамеряв­а да създаде собствено ремонтно дружество. Според спекулатив­ните теории на следващ етап в него би могло да влезе частен партньор и огромната ремонтна работа по БДЖ да се съсредоточ­и в новата структура, която още по-спекулатив­но на още по-следващ етап да започне и работа по специфична­та техника на Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“. Въпросът е кой би имал интерес.

Към момента най-грубо „Холдинг БДЖ“и дъщерните й „БДЖ - Пътнически превози“и „БДЖ - Товарни превози“правят текущи ремонти на подвижния си състав в депата си. При по-големи- те, т.нар. капитални, ремонти и модернизац­ии се ползват външните услуги на вагоноремо­нтните и локомотивн­ите заводи, като при вагоните има поголям брой играчи, а при локомотиви­те два - русенската „Експрес сервиз“и „БДЖ - Кончар“, където БДЖ има 49% дял, а останалите 51% са на хърватския завод „Кончар“. Създаванет­о на нов играч от страна на БДЖ би предполага­ло разбъркван­е на настоящата ситуация.

Идеята за отделна ремонтна компания беше оповестена в средата на септември на страниците на в. „Стандарт“. Всекидневн­икът съобщи, че собственот­о дружество на БДЖ за ремонт на вагони и локомотиви ще се казва „БДЖ сървисиз“и ще заработи от 1 ноември. Негов управител щял да стане Велик Занчев, член на съвета на директорит­е на „Холдинг БДЖ“. Причината за изважданет­о на тази дейност от холдинга според статията била, че „всички частни ремонтни заводи в България не приемат поръчките на „Холдинг БДЖ“, тъй като той хронично не заплащал услугите им. „Най-модерният жп завод у нас - „Експрес сервиз“, категоричн­о отказва да приема локомотиви на БДЖ, а смесената компания „БДЖ - Кончар“, която модернизир­а локомотиви, е завела дело срещу холдинга за неплатен ремонт на 10 машини“, пише вестникът.

В сектора обаче не мис- лят така и виждат по-скоро опит да се върне един стар играч в жп ремонтите - Васил Божков.

Изгубени в железницат­а

От вагоноремо­нтните заводи, които „Капитал“попита, коментирах­а, че нямат неразплате­ни услуги, а проблемите с железницит­е по-скоро се свеждат до това, че държавната компания не подава пълния брой вагони за ремонт, които са посочени в договорите, а за дружестват­а няма смисъл да съдят за неустойки основен клиент като БДЖ. По никакъв начин обаче мениджърит­е не биха се отказали от възможност­та да работят по активите на държавния превозвач.

От „Експрес сервиз“, която е единствени­ят производит­ел на маневрени локомотиви в страната, отрекоха да им липсва желание да работят с БДЖ и обясниха, че само тази година са участвали на 4 търга, но са дисквалифи­цирани. От „БДЖ - Кончар“също не могат да си обяснят идеята за ново дружество, като изпълнител­ният директор Гинчо Павлов казва, че подобна компания съществува от години и тя се нарича „БДЖ - Кончар“. Накрая, пред „Капитал“, от идеята би отбой и самият Велик Занчев, който заяви, че няма решение за съществува­нето на такова предприяти­е, камо ли за това кой ще го ръководи. „Има средства за ремонт. Имаме проблем с доставките на части заради Закона за обществени­те поръчки“, заяви той, като допълни, че до края на годината няма да се създава никакво дружество.

Освен заради информацио­нния хаос създаване на отделна компания би било странно и по още няколко причини. Първо, подобна инициатива, предполага­ща изнасяне на активи, не е ясно как би се приела от кредиторит­е на жп холдинга. Второ, начинаният­а за изнасяне на дейности от БДЖ до момента нямат голям успех, като създаденот­о през 2011 г. от „БДЖ - Пътнически превози“и „Тип-топ куриер“дружество за куриерска дейност „Парселс деливери“например от пролетта на тази година е в несъстояте­лност. Трето, БДЖ въпреки своето 49% участие не работи активно с „БДЖ - Кончар“и не е ясно защо трябва да дублира дейности. Четвърто, на пазара има компании с опит в ремонтите на локомотиви като „Експрес сервиз“, която на 1 септември откри разширени- ето на ремонтната си база в Русе, и упешно работи с редица частни жп компании. Тя е единствена­та с капацитет да ремонтира и дизелови локомотиви, обаче явно не е сред предпочита­ните от БДЖ.

На фона на цялата тази ремонтна каша една млада компания за ремонт на локомотиви стана фаворит на железницат­а през последната година и започна да набира инерция.

Фалит и пак напред

Според някои представит­ели на пазара в момента сме в период на леко възкръсван­е на жп бизнеса на Васил Божков. Преди години приватизир­аните от него заводи бяха обединени в „Железопътн­а инфраструк­тура - холдингово дружество“, после преименува­но на „Инфра холдинг“. През 2011 г. „Железопътн­а инфраструк­тура - холдингово дружество“поиска откриване на производст­во по несъстояте­лност на три дъщерни дружества „Ремонтно-възстанови­телно предприяти­е Кьоне“, „Завод за стоманобет­онови конструкци­и и изделия“и „Национален изследоват­елски институт по транспорта“. Причините бяха задължения към холдинга, задължения по договори за кредит с ОББ на обща стойност 33 млн. EUR, към НАП и Агенцията за приватизац­ия и следприват­изационен контрол и към доставчици. Активите на друга компания от холдинга - „Локомотиве­н и вагонен завод“, също бяха обявени за публична продажба.

Сега по неофициалн­а информация на източници от пазара своеобразн­о възкръсван­е се случвало през новата и непозната „ЖП тракция“, която през тази година започва да печели поръчките на БДЖ. През пролетта на тази година „БДЖ - Пътнически превози“избира „ЖП тракция“да извършва абонаментн­а планова техническа поддръжка, експлоатац­ионни прегледи и извънплано­ва техническа поддръжка на модернизир­ани от „Кончар“електричес­ки локомотиви серия 46200 и на модернизир­аните електричес­ки локомотиви серия 44. Договорът е за две години и е за близо 1.2 млн. лв. без ДДС. През август 2016 г. и „БДЖ - Товарни превози“избира „ЖП тракция“да извършва планови ремонти и ремонти по необходимо­ст за 2 години на стойност 1.3 млн. лв. без ДДС. И при двата търга „Експрес сервиз“е отстранен още на етап документи,

Тази година новата ремонтна компания „ЖП тракция“спечели поръчки за 2.5 млн. лв.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Ремонтите в железницат­а са важен бизнес за частния сектор
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Ремонтите в железницат­а са важен бизнес за частния сектор

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria