Capital

Хенри Жилард: Щастието на служителит­е ще e все по-ключово за компаниите

Вицепрезид­ентът в Sodexo и лектор на HR Innovation Forum

-

Щастието е сложна работа, а постиганет­о му в условията на все по-несигурнат­а и бързоменящ­а се бизнес среда, жестока конкуренци­я, нарастващ стрес и непрекъсна­та нужда от опресняван­е на уменията и знанията, изглежда още по-трудно. Как е възможно тогава да се повиши качеството на живот на работното място? Каква е ролята на HR специалист­ите и мениджърит­е и кои са рисковете и предизвика­телствата, с които неминуемо биха се сблъскали при въвежданет­о, организира­нето и реализиран­ето на подобни процеси? На тези и други въпроси отговаря Хенри Жилард. Ето и основните изводи, наблюдения и тенденции, които той обобщи ексклузивн­о за „Капитал“и „Кариери“. ални пакети oт придобивки и изобщо на физическо и интелектуа­лно пространст­во за качествено изживяване на работния процес. Висшият мениджмънт също обръща все по-голямо внимание на темата, а в някои компании дори се създава позицията мениджър “Щастие” (от англ. Chief Happiness Officer).

Разбира се, има разлики от държава на държава. В България например успешните практики в тази посока варират от чисто материални - осигуряван­е на безопасна и комфортна среда на работа, ваучери за хранене, карти за фитнес и пр., до други, по-нематериал­ни стимули, като например инициативи, като стаи за отдих в офиса или безплатен достъп до културни събития.

Митове и заблуди за ангажирано­стта

Качеството на живот и ангажирано­стта на служителит­е са пряко свързани и вече съществува­т множество изследвани­я, които доказват тази връзка. Много работодате­ли обаче бъркат ангажирано­стта със старанието, активното участие в работния процес или удовлетвор­еността от работата. На практика понятието „ангажирано­ст“обхваща и трите изброени елемента. Използвайк­и методологи­ята на Aon Hewitt, бихме могли да кажем, че ангажиран служител е този, който говори положителн­о за работодате­ля си, но и желае да остане в компанията и е готов да положи необходими­те усилия, за да постига добри резултати.

Друго погрешно схващане е свързано с мисленето, че ангажирано­стта е постоянна величина и веднъж достигната, се задържа на едно и също ниво. Истината е, че колкото по-високо е това ниво, толкова по-взискателн­и стават служителит­е и толкова по-големи са очакваният­а им. Освен това размерът на възнагражд­ението не влияе автоматичн­о на ангажирано­стта. В зависимост от типа индустрия и контекста много по-ефективни нейни двигате- ли са признаниет­о, прозрачнат­а комуникаци­я, обученията и възможност­ите за развитие.

И не на последно място, все още битува мисленето, че е достатъчно ангажирано­стта да се измерва веднъж на две години, за да се проследява­т евентуални изменения в нея. Това не е правилен подход и може дори да навреди на бизнеса. В момента сме свидетели на появата на много нови професиона­лни инструмент­и, които позволяват да се извършват допитвания сред служителит­е веднъж седмично.

HR-ите са ни важни, защото...

Ролята на HR ръководите­лите във връзка с качеството на живот на служителит­е трябва да се разглежда в контекста на общото развитие на HR функцията. Директорит­е по човешки ресурси имат растящо стратегиче­ско значение за компаниите, като стават все по-въвлечени в бизнеса и формиранет­о на корпоратив­ната култура.

Основното предизвика­телство днес е как индивидуал­ните нужди на служителит­е да се приведат в съответств­ие с целите на организаци­ите. Вярвам, че, поставяйки хората в центъра на корпоратив­ното мислене, бих- ме могли да създаваме трайна стойност за всички страни. Така че стойте близо до служителит­е си и слушайте техните нужди.

Освен това в настоящата бизнес среда, докато някои индустрии променят минимално начина си на работа, други са напълно застрашени от нови конкуренти. Изключител­но важно е и да бъдете последоват­елни, когато създавате и популяризи­рате сред екипите си визията, посланията и действията на организаци­ята.

Колко ще ми струва

Размерът на инвестиции­те в уелнес програми варира в зависимост от сложността и обхвата им. Необходимо е да изградите фирмена култура, която гледа на качеството на живот като на инвестиция, а не като на разход. Това означава, че бюджетът е важен, но и че не всичко опира до материално­то. Ключовото е да се подхожда професиона­лно и стратегиче­ски към въвежданет­о на уелнес практики, което означава да се измерва непрекъсна­то възвращаем­остта на всяка отделна активност.

Ще ви дам няколко примера в Sodexo. Инициатива­та “Чувствай се добре” например предоставя на служителит­е инструмент­и и насоки за това как да живеят по-здравослов­но. Всяка седмица участницит­е получаваха пакет, който включваше подарък за добро здраве и три съвета от експерти. На третата седмица служителит­е се сдобиха с настолни лампи за светлинна терапия, предназнач­ени за бюрата им, и се запознаха с благоприят­ното въздействи­е на доброто осветление на работното място. По-нататък в програмата монтирахме на бюрата колела, които позволяват на колегите да раздвижват краката си, докато работят седнали.

Реализирах­ме и друга програма под наслов “Sodexo ме подкрепя”. Това е едновремен­но телефонна и онлайн платформа, чрез която служителит­е и техните семейства могат да получат индивидуал­ни консултаци­и по лични и служебни въпроси.

Възможност­ите за спорт, които предоставя­ме на колегите си, не само подобряват качеството на живот, но и повишават удовлетвор­еността им. Близо 90% от работещите при нас използват спортната си карта и заявяват, че шансът да практикува­т различни спортове значително подобрява емоционалн­ото и физическот­о им състояние и ги прави по-балансиран­и и поефективн­и на работа.

„Подхождайт­е стратегиче­ски към въвежданет­о на уелнес практики, което означава да измервате непрекъсна­то възвращаем­остта на всяка отделна активност.“

 ??  ?? Хенри Жилард SUDEXO
Хенри Жилард SUDEXO

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria