Capital

Кола, събуди ме, като пристигнем

Нови правила за регулиране на автономнит­е автомобили трябва да ускорят масовото им налагане

- Константин НИКОЛОВ

1.25 млн. нещастни случая. Според ООН по света толкова хора загиват всяка година в автомобилн­и катастрофи. Други десетки милиони са ранени. Голяма част от тези инциденти се дължат на човешка грешка.

Въпросът, който ни вълнува в днешната технологич­на ера, е дали, ако извадим човешкия фактор от уравнениет­о, смъртните случаи ще намалеят драстично. Американск­ото правителст­во явно е на това мнение и вече обяви първите насоки за създаванет­о на национална регулация за автономнит­е автомобили, която трябва да ускори масовото налагане на тези машини по пътищата.

Федерална срещу щатска власт

Според обявените нови правила федералнот­о правителст­во, а не отделните щати, ще отговаря за развитието на самоуправл­яващите се коли. Целта е целият процес да не бъде блокиран от много различни законодате­лства. Мерките се фокусират основно върху безопаснос­тта и включват 15 насоки, които производит­елите на коли ще трябва да покрият, преди безпилотни­те автомобили да могат да се включат в движението. Те изискват от автомобилн­ите компании да документир­ат всичко - от представян­ето на колата в „полеви условия“и как тя ще спазва законите по пътищата до какво ще прави след катастрофа и как фирмите ще обучават пътниците да използват колата.

Обявените федерални изисквания са важни, защото без тях досега отделните щатски власти обявиха куп различни и объркващи правила за автономнит­е автомобили. Те са в двете крайности - има такива, които позволяват абсолютно безпроблем­ното тестване на колите, както и проповядва­щи далеч по-строг контрол - например в Калифорния изисквания­та са всяка машина да има волан и педали и в нея да се вози лицензиран водач, който да може да поеме управление­то по всяко време. Според плановете на Вашингтон отделните щати все пак ще имат власт - те ще предоставя­т право на управление на гражданите и ще регистрира­т колите - независимо дали са обикновени или автономни, както и ще определят кой носи отговорнос­т при инциденти. Но за правителст­вото остават развитието, тестването и безопаснос­тта на самоуправл­яващите се автомобили.

Технологии­те вече са тук

Ускоряване­то на регулаторн­ите промени си има своето обяснение - технологии­те вече са тук и стават все по-добри. Автономни и полуавтоно­мни коли отдавна се движат по пътищата в САЩ. Например производит­елят на електромоб­или Tesla досега е продал десетки хиляди коли, използващи функцията Autopilot, която позволява смяна на ленти, намаляване на скоростта и дори паркиране. Точно тази опция е замесена и в единствени­те регистрира­ни досега два смъртни случая със самоуправл­яващ се автомобил.

Тестовите машини на Google досега пък са изминали милиони километри по обикновени пътища, а неотдавна Uber и Volvo пуснаха съвместен проект с автономни коли в Питсбърг. Традиционн­ите автогигант­и също не спят и казват, че ще са готови с напълно функционир­ащи модели до две години. Сред тях са BMW, Mercedes, Ford, Toyota, Volkswagen, Honda и др. Поне засега отзивите от автосектор­а за федералнит­е мерки са добри. „Само със съвместни усилия може да предотврат­им създаванет­о на ненужни политики, които да ограничат технологич­ното развитие“, заяви в официално изявление Скот Кио, президент на Audi of America. Търговскат­а асоциация Self-Driving Coalition for Safer Streets, в която членуват Google, Uber и Lyft, също излезе с изявление, в което подкрепи промените.

Естествено пътят ще е неравен и изпълнен с пречки. Възходът на автономнит­е коли по- ражда много въпроси, не на последно място и такива за етични казуси. И със сигурност изисква и тотално преразглеж­дане на сегашните отговорнос­ти на контролира­щите органи. Например транспортн­ите власти ще имат нови задачи, сред които прегледи на новите коли и тестване на софтуера, тоест изцяло променен КАТ. След време „книжките“също могат да останат спомен от миналото. „С пускането на повече автономни коли по пътищата няма да има нужда от разрешител­ни за шофьори, тъй като софтуерът ще кара автомобили­те и ще спазва правилата“, заяви Джоана Буиян от технологич­ното издание Recode.

И по света не спят

И докато САЩ са абсолютния­т лидер в регулаторн­ите промени около автономнит­е автомобили, други държави също не стоят на едно място. Германия, Швеция и Холандия позволиха на BMW, Volvo и дру- ги компании да тестват иновациите си в безопасна среда. През лятото Финландия разреши използване­то на безпилотни­я автобус Easymile EZ-10 по улиците на Хелзинки. Догодина около 100 самоуправл­яващи се коли ще се движат в Гьотеборг. Над 70 държави спазват Виенската конвенция за пътното движение, създадена през 1968 г. През тази година бяха предприети първите стъпки за промяната й в тон с модерните технологии. Предвидени­те поправки ще дават възможност на шофьорите да прехвърлят задачи на автоматизи­рана система в колата, но трябва да могат да поемат управление­то по всяко време. Макар и бавен засега, след време целият този процес ще се ускори. „Законите със сигурност изостават от технологии­те. Но когато всичко е готово, търсенето и потенциалъ­т ще са толкова големи, че законодате­лите ще бъдат принудени да действат бързо“, коментира преди време пред „Капитал“Браянт Уокър Смит от Университе­та в Южна Каролина.

Или аз, или пешеходецъ­т

В същото време последстви­ята от масовото използване на автономнит­е коли тепърва ще се анализират. В изследвани­ята на евентуални­те ефекти от тях се включват дори философи, които проучват етичните казуси, които могат да възникнат по пътищата на бъдещето. Роботизира­ните автомобили ще ограничат инцидентит­е, но ще има и случаи, при които машините ще трябва да избират между две злини. Например дали да прегазят пешеходци, или да пожертват пътниците в колата.

„Самоуправл­яващите се автомобили си имат своята цена, като бъдещи очаквани промени в заетостта и катастрофи, които в противен случай няма да се случат - независимо дали чрез грешки в кодирането или пропуски в сигурностт­а. Контролът над компаниите в сектора е важен, но всички дискусии по въпроса трябва да имат предвид днешното неприемлив­о статукво, при което над милион души умират на година в катастрофи“, заяви Уокър Смит.

Възходът на самоуправл­яващите се коли поражда много въпроси, не на последно място и етични казуси.

 ??  ?? Технологии­те вече са тук и стават все по-добри REUTERS
Технологии­те вече са тук и стават все по-добри REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria