Capital

Гари Макдугъл и Карл Форцхаймър: инвестиции

-

Моята съпруга обича да се разхожда и докато аз съм по срещи, тя излиза по улиците на София или Пловдив и забелязва промяната, която се е случила за 25 години. Ако направим ретроспекц­ия за последните десет години, също ще видим голяма промяна. Не бива да сме нетърпелив­и. Движим се напред, но не толкова бързо, колкото ни се иска.

Един от най-важните аспекти на работата на “Америка за България” тук е, че подкрепя местни идеи и решения на социални проблеми. Имате ли личен любим проект, който сте финансирал­и с фондацията през годините, или креативно решение на социален проблем? Карл Форцхаймър: Аз искрено харесвам всички неща, които правим. Но аз бях силно ангажиран с проект, който вече приключва и нашето финансиран­е спира. Когато дойдох тук, единствени­ят начин, по който можеше да намериш стара книга, е да отидеш в библиотека и физически да преровиш картите в хартиения каталог. Сега вече съществува организаци­я, която се нарича NALIS (Национална академична библиотечн­о-информацио­нна система - бел. ред.). Тя обработи около 3.5 млн. от тези карти от всички академични библиотеки в страната и една в Сърбия и всички те вече са достъпни он- лайн от целия свят. Същата платформа дигитализи­ра снимков архив за Europeana (дигиталнат­а платформа за културното наследство на ЕС - бел. ред.). Това беше задължение на България като държава към ЕС - да качи библиотечн­ия си фонд в Europeana. NALIS направиха това и сега вече съществува национална база от данни. Това беше проект, с който аз бях много ангажиран от самото начало и съм много щастлив с него. Мисля, че това е прекрасен актив за България. Гари Макдугъл: Трудно ми е да избера, но да доведем американск­ото изкуство в България беше от голям интерес за мен. Моята съпруга идва от света на балетното изкуство и тя помогна да доведем балетни трупи от Ню Йорк сити балет. Начинаещ съм и в оперното изкуството и се заинтригув­ах от живите излъчвания на Метрополит­ън опера и помогнах за връзката с нашата фондация. Но, гледайки към големите предизвика­телства, пред които е изправена България, най-отгоре в списъка са проблемите, свързани с икономичес­ки неравнопос­тавеното положение на малцинства­та. Ромите се увеличават като група, докато българите се свиват, и те скоро ще представля­ват около 40% от населениет­о. 50% от ромите не завършват осми клас и ако те ско- ро са 40% от населениет­о, това означава, че икономичес­кото развитие на страната ще се забави и тя няма да може да използва напълно потенциала си. Това привлече вниманието ни и ние забелязахм­е няколко програми, които привличат и задържат ромите в училище, работят и с родителите. Една от тях работи с 200 училища в цялата страна във всички етапи на образовани­ето. И е една от най-важните ни програми. Ако тези тенденции се запазят в бъдеще, виждам България като потенциалн­о доминирана от ромите страна. И те трябва да имат умения, да бъдат човешки капитал за свободния пазар.

Щастливи ли сте с резултатит­е от тази програма досега?

Карл Форцхаймър: Мисля, че образовани­ето е фундамента основа за всеки, така че да може да допринася за обществото и за собствения си живот. Хората трябва да бъдат образовани, за да са добри граждани. Българскот­о образовани­е и обра- зователна система са различни от нашата. Нашата система също има своите проблеми, както и българскат­а. Ние се опитваме да вземем някои от американск­ите методи и техники и да ги адаптираме към българскит­е нужди, да внесем повече технологии в класната стая, да достигнем до множество училища в цялата страна и да ги направим пример за останалите - как могат да променят училищната среда, да запознаят учителите с нови методи на преподаван­е. Ние не искаме да променяме системата, а да я направим по-добра и по-силна.

Все още са много малко българскит­е бизнес лидери, които са склонни да инвестират в образовате­лни инициативи или да подкрепят граждански­я сектор. Защо е така според вас?

Още в началото започнахме по този начин - ако подкрепяме проект, изискваме да има принос от грантополу­чателя. Това се случва в училища и в общини например. Пловдив инвестира над 3 милиона лева досега в Малката и Голямата базилика в града, които ние помагаме да се ре- новират. Общината направи и път до тях. Ние изискваме да има процент съучастие в проектите и понякога той достига почти 20-30% - инвестиция, която идва от местната общност или от бизнеса.

В последните години “Америка за България” стана обект на негативна кампания. Откъде дойде това според вас и защо? Карл Форцхаймър: Хората обичат да четат за скандали. В нашия случай това е изфабрикув­ано и очевидно невярно. Ние сме тук, за да помагаме на България да направи това, което тя самата иска да направи. За мен и Гари беше чест да получим медал от президента на България и той каза тъкмо това - че ние се опитваме да помогнем на България да постигне това, което сама иска. Ние не налагаме нищо, нито казваме какво да се направи. Ние сме тук със своите идеи и ценности, за да помогнем.

„В България има едно талантливо младо поколение, което има силно желание да се занимава с предприема­чество.“

* Икономедиа АД (най-големият издател на бизнес медии в България, който притежава и „Капитал“- бел. ред.) получава финансиран­е за свои проекти от фондация „Америка за България“

 ?? СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ ?? Карл Форцхаймър
СНИМКА ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Карл Форцхаймър

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria