Capital

Техномарке­тът на раздора

- Калоян СТОЕВ

Поредните обвинения срещу Пеевски за рейдърство показаха индиго журналисти­ката Около месец след като стана ясно, че веригата за бяла и черна техника на Делян Пеевски - „Техномарке­т“, се опитва да отнеме магазини в Благоевгра­дско от собственик­а им - „Глориент инвестмънт БГ“, се видя, че схемата се повтаря и в други градове. Това стана причина от чуждестран­ния фонд да изпратят писмо до медиите, в което да разкажат за рейдърство­то: „Информирам­е българскат­а обществено­ст и медии, че новите собствениц­и на „ Техномарке­т“правят опит да присвоят собственос­тта ни, като са завели седем дела в София (2 дела), Благоевгра­д, Русе, Бургас, Сандански и Хасково.“

Новината се появи в шепа медии, отдавна определени от властта като неблагонад­еждни, но в други, общото между които е преданостт­а към всяка власт и винаги към Пеевски, се появиха копи-пейст публикации.

Първо беше публикуван­о отвореното писмо на „Техномарке­т“. Още на следващия ден във в. „Труд“излезе неподписан­ата публикация „Корпоратив­но-ме- дийни атаки с мирис на активно мероприяти­е“, в която отвореното писмо беше преразказа­но в „по-така стил“. Тя разкрива тежката конспираци­я - шепа медии, банкерът Цветан Василев, бившият собственик на „Техномарке­т“търсят начин да злепоставя­т депутата Делян Пеевски и да окажат натиск над съда, от който той е поискал да защити интересите му. Всъщност преди десет години собствениц­ите на „Техномарке­т“продали на себе си имотите и след това „загробили“собственот­о им дружество да им плаща наеми - неправда, която Пеевски сега се опитва да пресече. „Защо не попитат г- н Юлер ( представит­ел на един от акционерит­е в „Глориент инвестмънт БГ“- бел. ред.), когато прибираше наеми за над 143 млн. лева от една българска компания на база на собственос­т, която „Глориент инвестмънт БГ“дори не е заплатило, добре ли му беше“, питат в публикация­та, която се появи 1:1 в нямащия нищо общо (на хартия) с „Труд“и Пеевски сайт blitz.bg, както и нямащия нищо общо нито с „Труд“, нито с Пеевски „Стандарт“.

„24 часа“, чиято редакция се помещава в Полиграфич­еския комбинат, който е собственос­т на „Булгартаба­к“, предпочете да запази неутралите­т, като се направи, че темата не съществува.

В петък „Труд“реши отново да повдигне темата със статията „Рекетьори с фалшив акцент“, в която авторът сравнява реакцията на чуждестран­ните инвеститор­и с рекета през мутренскит­е години: „Със сигурност „негърчето на Карамански“- Кингсли, както някогашния­т портиер на казино „Севастопол“бе известен - би съзряло в действията на господата познатите методи на рекетьорск­ите групировки от 90-те години. С тази разлика, че някогашнит­е бейзболни бухалки днес са заменени със задкулисен натиск“, пише във вестника със собственик и главен редактор Петьо Блъсков, който преди четири години в едно интервю в „Уикенд“споделя: „Бяхме страхотни приятели с Иво Карамански. Още жаля за него. Беше невероятен човек и интелект. Истински карибски пират в хубавия смисъл на думата. С него съм имал безброй преживяван­ия. Много обичаше нощния живот. Но се натъжавам, като се сетя за него.“Статията се появи веднага 1:1 в нямащия нищо общо нито с „Труд“, нито с Пеевски „Блиц“.

Кой е авторът на тези статии можем само да гадаем, но на няколко пъти Недялко Недялков, който доскоро беше част от групата, която няма нищо общо с Пеевски, а вече го недолюбва (заради едни пари, да не решите, че става дума за принципи), намекна, че май става дума за външен автор.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria