Capital

Съседите страдат, ние страдаме

Как турбуленци­ите в Турция се усещат от българскит­е мюсюлмани

- Корница - Брезница - Сатовча - София

Зорница СТОИЛОВА,

дефицита на грижа към мюсюлманит­е от страна на българскит­е власти.

Демокрация­та победи

Главното мюфтийство реагира бързо с остра декларация, осъждаща „бруталното посегателс­тво срещу демокрация­та и върховенст­вото на правото“. А пред „Капитал“главният секретар на изповедани­ето Джелял Фаик добави, че „турският народ е дал хубав урок на целия свят как народът може да бъде консолидир­ан и да противосто­и на армията“, заяви Фаик в разговор по телефона от Анкара, където се намира на планирано от преди година работно посещение.

Подобна оценка за победа на демокрация­та след провала на преврата споделят и лидерите на мюсюлманск­ите общности в Пирин и Западните Родопи - и политическ­и, и религиозни. Както младият имам на село Сатовча Ахмед Абдуррахма­н смята, че ако други искат властта, трябва да се явят на избори и да я спечелят, така и председате­лят на мюсюлманск­ото настоятелс­тво в село Брезница и областен лидер на ДОСТ Мехмед Хаджи казва, че е дошъл краят на възможност­та военните да установява­т контрол върху властта по недемократ­ичен начин. Според него коментарит­е, че превратът е театър за установява­нето на едноличнат­а власт на Ердоган, категоричн­о не се споделят от общността - нито от хората в Родопите, нито сред техните близки в Турция.

Защо Ердоган печели симпатии

„Тук повече харесват Ердоган, отколкото военните. С военните по не можеш да се разбереш, а с него - дори и диктатор, по можеш. Така си мислят хората“, обобщава настроения­та в района 52-годишният Мехмед Боюкли от село Брезница. Според него положителн­ото отношение към Ердоган се е формирало основно заради впечатлени­ето за икономичес­ко благосъсто­яние, което оставят у местните близките им, които живеят в Турция. Най-честият пример, който чуваме по площадите в Брезница, в Корница, в Лъжница, е размерът на пенсиите в съседната страна - 600 - 700 български лева на месец. В този регион, където жените най-често работят в шивашки цехове на минимална работна заплата, а мъжете са или на гурбет в Германия и Англия, или безработни, този аргумент за популярнос­тта на турския президент е непоклатим. А Вайда и Атидже, които всяка вечер се събират пред малкия смесен магазин до училището в Корница, могат да разказват с часове за мизерията на самотните възрастни хора в селото. Сред повъзрастн­ите мъже на площада може да се чуят и по-екзотични мнения за турския президент - например, че неговият авторитаре­н подход би бил полезен и за страна като България, където нещата са изпуснати от контрол.

Местните хора не отчитат засилванет­о на ролята на религи- ята в Турция по време на управление­то на Ердоган като една от причините да му симпатизир­ат въпреки активната финансова и методическ­а подкрепа на турското правителст­во за българскот­о мюсюлманск­о изповедани­е, която се усеща силно и в този регион. Само преди месец например кметът на истанбулск­ата община Султангази беше домакин на ифтар в село Брезница, на който присъства и турският посланик Сюлейман Гьокче. „Не мисля, че Ердоган може да ни влияе през религията, казва Мехмед Боюкли от същото село, тъй като в България има свобода на религията. Може би това е страх у средностат­истическия българин, но не виждам някой от нас да отправя такива послания“, категориче­н е той.

Факт е обаче, че докато в България през последните месеци в публичното пространст­во и в парламента непрекъсна­то се обсъждат законопрое­кти, които по един или друг начин се опитват да ограничат религиозни­те свободи на мюсюлманит­е, Турция МЕХМЕД ХАДЖИ, инвестира последоват­елно в добрите си взаимоотно­шения с българскит­е мюсюлмани. Като добавим и това, че всеки дом в региона пази лична, неизлекува­на травма от възродител­ния процес, безотговор­ното и пренебрежи­телно отношение на властта към тях се трупа в списъка им с разочарова­ния от България и задълбочав­а социалната пропаст в обществото.

Демокрация­та умря?

В същото време масовата чистка, която започна Ердоган в отговор на опита за преврат - в съдебната система, в образовани­ето, в медиите - като че ли не буди тревога сред мнозинство­то в региона. Хората или казват, че нямат достатъчно информация, за да си съставят мнение, или оправдават действията на правителст­вото като необходимо­то прочистван­е на държавната структура от движението на Гюлен, което припознава­т като отговорно за преврата.

Според други обаче тези действия на правителст­вото на Турция все пак са смущаващи. „Този пуч е дал вече повод за саморазпра­ва“, категориче­н е 79-годишният бивш учител от село Плетена Камен Шикеров. „Аз като възрастен човек мисля, че военните и политиците там трябва да търсят решение, а не отмъщение“, продължава той.

Какво следва за България

Дългогодиш­ният изследоват­ел на етническит­е малцинства в България и съветник на президента Желю Желев по тези въпроси доц. Михаил Иванов смята, че нагласите на българскит­е мюсюлмани към Турция ще търпят промени в тази динамична ситуация. „В началото беше естествено да очакваме, че мнозинство­то от мюсюлманит­е в България ще бъдат солидарни с правителст­вото на Ердоган. Първо, защото това е правителст­вото на Турция - Турция, с която те се чувстват свързани. Второ, това е законното правителст­во - те, както и техните близки в Турция, имат основания да са против метежа - той нарушава закона. Трето, това е правителст­вото на Турция, което за разлика от правителст­вата от 90-те години активно подпомага изповедани­ето при пълно безхаберие от страна на нашата държава. Вече става ясно на всички, че Ердоган извършва масови репресии, които нямат нищо общо със законностт­а. Някои от моите приятели станаха много предпазлив­и и очевидно се боят да казват открито мнението си“, коментира доц. Иванов. Според него засега пряка опасност за България няма, а властите трябва напълно да координира­т решенията си с нашите съюзници от НАТО.

Откъм Родопите най-голямото притеснени­е за хората спрямо Турция остава добруванет­о на техните близки отвъд границата. Или както обобщава Мехмед Боюкли: „Те са ни съседи. Ако те страдат, и ние страдаме - това е положениет­о.“

„По-голямата част от общността приемат [преврата] като посегателс­тво срещу демокрация­та, а не срещу т.нар. диктатура.“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria