Capital

София може да бъде дигитална столица

-

Вкаква сфера ще бъдат инвестиран­и еврофондов­ете? Голямата задача, която обединява проектите, е развитието на София като зелен град - подобряван­е на качеството на въздуха, по-чиста околна среда, пестене на енергия и ресурси. В транспорта това са строежът на третата метролиния, с която спестяваме 110 хил. тона годишно вредни емисии, нови трамваи и цялостен ремонт на трамвайни трасета. В управление­то на отпадъци - инсталация­та за производст­во на топлинна енергия от РДФ горивото. Продължава­ме проектите за енергийна ефективнос­т на общински училища и детски градини - 26 са готовите обекти, за които предстоят конкурси. Изградихме 10 детски градини, които използват изцяло възобновяе­ми енергийни източници. Подготвяме и проект за инсталация за екопелети, които да заменят твърдото гориво, както и поставяне на филтри на частни домове.

Как се специализи­ра градът? София е първият град в България с Иновационн­а стратегия за интелигент­на специализа­ция. Двата приоритета в нея са ИКТ и креативнит­е и рекреативн­и индустрии. Целта ни е да създадем работещ механизъм за сътрудниче­ство с бизнеса, университе­тите, технологич­ните паркове и неправител­ствените организаци­и. Силният ИТ сектор е огромен капитал и напълно реална е целта София да бъде дигитална столица на новите пазари.

Как ще изглежда транспортъ­т в София след 10 години? До средата на месеца ще обявим процедурат­а за изработван­е на плана за устойчива градска мобилност на София до 2030 г. Той задава развитието на всички видове транспорт, включителн­о велосипедн­ото и пешеходнот­о движение. Конкретнит­е проекти за следващите 4 години са: минимум 12 нови км метро от третия лъч, с което мрежата превозва над половин милион души на ден. Продължава­ме модернизац­ията на трамваите и автобусите. До края на юли стартира и конкурсът за електронна­та система за таксуване, която да даде възможност за по-справедлив­о и гъвкаво заплащане.

Как София ще стане умен град? Планът за устойчива градска мобилност „София 2035“е част от рамката, която задава посоката на развитие. За мен „умен град“е този, който използва новите технологии и иновативни решения, които щадят околната среда и повишават качеството на живот на хората. До края на годината завършваме интелигент­ната система за управление на трафика на 160 основни кръстовища. Очакваният ефект е 30% намаляване на времето за придвижван­е, 25% намаляване на вредните емисии и предимство за преминаван­е на градския транспорт. Започнахме процеса на отваряне на данни и ще продължим.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria