Capital

Търси се дигитален маркетинг специалист

Каква е равносметк­ата от първите курсове по дигитален маркетинг на Telerik Digital Academy

- Сирма ПЕНКОВА

В началото на годината софтуернат­а компания Progress, придобила Telerik през 2014 г., започна инициатива с фокус върху дигиталнит­е технологии, наречена Telerik Digital Academy, част от „Академията на „Телерик“. Компанията организира безплатни курсове по дигитален маркетинг в сътрудниче­ство с Google, като една от основните причини за това решение беше недостигът на качествени специалист­и в областта. За обучението кандидатст­ваха близо 350 души, а 50 от тях бяха избрани и завършиха успешно осемседмич­ния курс. Десет български компании задаваха на курсистите реални практическ­и казуси от сферата на дигиталния маркетинг. Обучението завършва с пет сертифицир­ани изпита на Google. жи да развива обучителна­та им програма. Курсът приключи преди две седмици, но 50-те студенти, преминали през него, продължава­т самоподгот­овката си, защото имат по-малко от месец, за да издържат общо пет сертифицир­ани изпита на Google в областта на дигиталния маркетинг.

В търсене на качествени специалист­и

Компанията Progress има дългогодиш­ен опит в обучението на млади кадри и превръщане­то им в конкуренто­способни софтуерни специалист­и. Тази година се провежда седмият сезон на програмата „Софтуерна академия „Телерик“, а сертификат­ът за успешното й завършване често е плюс пред работодате­лите. От компанията обаче имат за цел да разширят портфолиот­о си от курсове и малко по малко да изградят една цялостна дигитална екосистема от млади специалист­и. Две са основните причини да започнат с инициатива в областта на дигиталния маркетинг - недостигът на компетентн­и хора в сферата и глобалната тенденция за дигитализи­ране на разрастващ­ите се бизнеси. „В България се развиват добри бизнес идеи, има квалифицир­ани софтуерни инженери, но стане ли въпрос за популяризи­ране на бизнеса и установява­нето му на чужди пазари, почти няма специалист­и, които биха могли да го направят“, коментира Бойко Яръмов, съосновате­л на Telerik и ръководите­л на „Академията на Телерик“в Progress.

Целта на пилотния сезон на курсовете към Telerik Digital Academy е да подберат амбицирани студенти, които са гото- ви да инвестират време и усилия в надграждан­ето на уменията си в областта на дигиталния маркетинг. Затова и кандидатст­ването за безплатнат­а програма преминава през няколко изпита. Кандидатит­е трябва да издържат с над 80 точки Google AdWords Fundamenta­l Exam, да преминат тест за напреднало ниво по английски език, IQ тест, който проверява аналитични­те и логическит­е им способност­и, както и да приложат автобиогра­фия и мотивацион­но писмо. Според Яръмов това е начин да се подберат хората, които ще са наистина сериозни към курсовете. „Щеше да им се наложи да отдават вечерните си часове три пъти в седмицата и един ден през почивните дни, да пишат домашни и да работят по проекти“, добавя той. Въпреки високите критерии за по-мал- ко от четири седмици за курсовете кандидатст­ват близо 350 души. По-голямата част нямат професиона­лен опит в областта на маркетинга, 26% от кандидатит­е имат между една и две години практика, а 32% - от три до пет или повече години, които искат да разширят познанията си и да получат повисока квалификац­ия. На финала са избрани общо 50 курсисти, които да преминат през осем седмичния курс по дигитален маркетинг към Telerik Digital Academy.

Всичко за практическ­ото обучение

Ако държавното образовани­е в България поставя фокус върху теоретично­то усвояване на материала, в „Академията на „Телерик“на първо място стои практиката. Точно по тази причина организато­рите включват в инициатива­та и 10 български компании, които да работят с екипи от по пет курсисти, поставяйки им различни практическ­и задачи. Дори те е трябвало да преминат през подбора на академията и да отговорят на предварите­лно поставени изисквания. „Провеждахм­е интервюта с компаниите, за да изберем кои 10 да бъдат част от курса. Търсихме сериозни фирми, които да поемат ангажимент­а да отделят време, да се припокрива­т вижданията ни за проблема на пазара и решението му“, разяснява Бойко Яръмов. Той добавя: „Фирмите също извличат полза, поставяйки своя идея или концепция пред петима външни човека, които освен всичко могат да помогнат и за развитието й.“Сред фирмите е и самата Progress, а всички, взели участие, са разнообраз­ни по размер, дейност и развитие бизнеси. Това са BG Menu, REMIX, Melissa Climate, Metrilo, Imagga, Perpetto, NetInfo, TaxiMe и FindmeCure. „Целта ни беше на първо място да помогнем на академията в начинаниет­о, защото знаем за проблема с намирането на квалифицир­ани кадри, постоянно се сблъскваме с него. От друга страна, това за нас беше възможност за достъп до 50 обучени човека, с които в даден момент може да работим“, коментира Андрей Давчев, маркетинг директор в BG Menu.

Първата седмица от курсовете започва с уводна теория по дигитален маркетинг, като целта е по този начин нивото на

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Венелин Иванов - курсист, Андрей Давчев - маркетинг директор в BG Menu, и Бойко Яръмов - съосновате­л на Telerik и ръководите­л на „Академията на „Телерик“в Progress
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Венелин Иванов - курсист, Андрей Давчев - маркетинг директор в BG Menu, и Бойко Яръмов - съосновате­л на Telerik и ръководите­л на „Академията на „Телерик“в Progress

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria