Capital

Велика ложа на стария шотландски ритуал

Как пореден парламент отхвърли предложени­ето масоните в съдебната власт да обявяват членството си

-

Членството на магистрати в масонски ложи няма да се декларира, но в съсловни организаци­и – задължител­но. Това реши в сряда парламента­рната комисия по правни въпроси, отхвърляйк­и предложени­ето на Министерск­ия съвет в Закона за съдебната власт.

Това е трети опит да бъде осветено участието на съдии и прокурори в тайни сдружения. Не защото това е порочно само по себе си, а защото от години масонските ложи са се превърнали в мрежи за задкулисно влияние в съдебната власт – от прокарване на “свои” кандидатур­и до уреждане на дела.

Идеята беше отхвърлена, а в опит да я защити Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет даде пример с Шотландия, където членството се декларира. “Който иска, да ходи в Шотландия. Там имат друг опит, дори ходят с полички” аргументир­ано отговори Емил Димитров-Ревизоро и така деба- тът приключи.

На същото заседание беше прието задължение в едномесече­н срок магистрати­те да декларират членството си в съсловни организаци­и. Това предложени­е има съвсем ясна цел – не толкова да освети членовете на казионните организаци­и на съдии и прокурори, колкото тези на вражеския (както за ВСС, така и за самия Бойко Борисов) Съюз на съдиите, чиито членове в провинцият­а отдавна са обект на репресия заради острите позиции на организаци­ята срещу посегателс­твата на изпълнител­ната власт и Висшия съдебен съвет срещу независимо­стта.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria