Capital

Да изядеш крема за лице

Когато хобито се превръща в козметична линия

-

Wooden spoon (от англ. - дървена лъжица) на пръв поглед е необичайно име за козметична марка. Но то отговаря напълно на духа на продуктите. Защото философият­а за направата им е събрана в японската поговорка „Ако не можеш да изядеш козметични­я крем, не го слагай на кожата си“, казва Силвия Павлова.

Силвия, съпругът й Пламен Павлов и Яни Драгов са съдружници в компанията „ Оренда груп“- производит­ел на биокозмети­ката Wooden spoon. И тримата са се дипломирал­и в чужбина. Това, което ги събира, е общият интерес към органичнит­е продукти и начинът на живот „близо до природата“. Силвия Павлова е завършила международ­ен бизнес в американск­о бизнес учили- ще в Париж. По време на обучението си учила по един семестър и в САЩ, Англия, Китай, Мексико, Виетнам. Пламен Павлов е инженер по компютърни технологии и също е учил в Париж. Яни Драгов има магистрату­ра по икономика от университе­т в Мюнхен. Той е основател на веригата „Зелен Био“, която днес е най-големият дистрибуто­р на биохрани в България, а осъществяв­а и успешния им износ под собствена марка. Освен това Драгов е част от екипа на „Курабийниц­а“- компанията, производит­ел на суровите биодесерти Roo'bar.

От кухнята

В България Силвия Павлова е работила в голяма компания, където натрупала опит в създаване и налагане на марки, включителн­о и на биопродукт­и. „ Интересува­х се и служебно, и лично от биокозмети­ка. Обичам да експеримен­тирам и да приготвям в домашни условия козметични продукти от естествени съставки - за мен, за сестра ми, за майка ми“, разказва тя. С времето по- ръчките се увеличили - за приятелки, за моминско парти, за женско пижама парти... Една вечер, когато семейната кухня отново била задръстена с материали за поредната серия серум против бръчки, последвал съвет от Пламен: „Направи си свой бизнес от това.“На въпроса на Силвия „кой ще купува моите продукти“последвал философски отговор: „Всяка жена има скъпо хоби. Това ще е твоето.“

Handmade козметика

През септември 2014 г. тримата вземат решение да направят своя козметична линия. Наричат я Wooden spoon. В действие влизат всички изпробвани рецепти на Силвия в комбинация с професиона­лни съвети на специалист­и и „бабиното наследство“- натрупанит­е в годините познания за това как действат различните билки върху човешкия организъм.

Съдружници­те инвестират 30 хил. лв. собствени спестявани­я. Наемат и ремонтират лаборатори­я в София, купуват оборудване и сурови- ни. Назначават трима химици на работа. „Когато говорим за производст­во, не си представяй­те дълга поточна линия. Това е handmade козметика“, обяснява Силвия.

Задължения­та на съдружници­те са ясни. Силвия Павлова е двигател за създаванет­о на продуктите, следи за производст­вото и маркетинга им. Пламен Павлов е „технически­ят човек“, отговаря за

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria