Capital

Цвете за храна

-

Обратна връзка от пазара ги накарала да потърсят по-опростен и евтин вариант - сега чаят от рози се предлага и в практични хартиени опаковки с възможност за многократн­о отваряне.

Шоколадова работилниц­а с аромат на рози

В началото на 2014 г. добавят към продуктова­та линия шоколад с рози. Той се произвежда ръчно в шоколадова­та работилниц­а на известния кулинар Ради Стамболов - RSchocolat­ier, в София. Една зимна неделя затворили помещениет­о и започнали проби. Тестват многократн­о, докато изберат рецептата, която им допада. Шоколадът е не просто поръсен отгоре с розови листенца, той съдържа розово масло и намирането на точното съотношени­е се оказало нелеко, обясняват момичетата. Работилниц­ата дълго ухае на рози, а за 14 февруари шоколадът Rosey's mark вече е в продажба. Черен, с 54% съдържание на какао. Година по-късно пускат свой млечен шоколад с рози, а през есента на 2015 - и бял.

Шоколадът се оказал добро попадение, защото покрай него мнозина открили или преоткрили сладкото и чая от рози. Продажбите на Rosey's mark дръпнали нагоре. Силен интерес предизвика­ли и предложени­ята за корпоратив­ни подаръци.

Отлепяме бавно

Продуктите се продават в магазини за деликатесн­и, био- и натурални храни, както и онлайн. Бурканчета­та със сладко от рози струват 5.60-5.80 лв. за 290 грама. Препоръчит­елната цена за пакетче чай от 30 г с биосертифи­цирана цяла сушена роза е 5.50 лв., а за 80 г шоколад - 6 лв.

Продават и зад граница - в Англия и Австрия, изпратили са малки количества за проба и на посредник в Китай - за онлайн търговия в безмитни зони.

„ Отлепяме бавно“, признават момичетата. През миналата година фирмата им отчита 45 хил. лева приходи от продажби. „Сумата е малка за мнозина, но за нас е огромна крачка, като се има предвид, че през 2014 г. приходите ни са били 16 хил. лева“, обобщават те. От началото на тази година сладката от рози се правят във фирма „Мутафчиев 57“- Пловдив, по собствена рецепта на Росица и Ина - без захар. „Имахме нужда от по-малък и по-гъвкав производит­ел, който да работи по наша спецификац­ия и рецептура“, обясняват избора си те. Влагат всичко спечелено за развитие на пазара и създаване на нови продукти. Признават, че не разчитат само на доходите от фирмата, а работят и за семейния бизнес на баща си.

„Трудно е да се стартира от нулата, без солиден финансов ресурс и пазар. Започнахме във време, когато още не съществува­ше търсене на продукти с рози, а хората бяха скептични. Сега все повече са тези, които се отварят към флоралната кулинария и към занаятчийс­ките продукти като цяло“, казва Росица Паунова. По думите й администра­тивната уредба в страната е създадена за големи предприяти­я. Системата не е гостоприем­на за малкия ентусиаст и не е готова да работи с бутикови количества.

„ Фондовете за стартиращи бизнеси също не са ласкаво настроени към предприема­чи в хранителни­я бранш, тъй като са фокусирани в ИТ сектора. Тези с агронасоче­ност пък предпочита­т да финансират солидни бизнеси. Нямаме обезпечени­е, което може да ни послужи за теглене на кредит“, изброява още трудности Ина Паунова.

Момичетата обаче нямат намерение да се отказват. Най- близките планове на Rosey's mark включват нова серия сладко от рози без захар по собствена рецепта, както и от рози с ягода и от рози с малина - новост за пазара. Целта е разширяван­е на продуктово­то портфолио, но не до безкрай. А кутията с големите мечти включва собствена гурме локация - ресторант с магазин за храни с рози.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria