Capital

Как група ентусиасти бягат от напрежение­то в офиса всеки вторник

-

ССпоред неписано непиисано планинарск­о правило „жена се милва до зори, планина се минавва минава до пладне“. В повечето случаи това товат важи и е хубаво да се спазва. НоН Но не и ако живееш в София и си на работа работар от девет до пет. Не и ако обиичаш обичаш планината толкова много, че не можеш да „изтраеш“до почивните дни. ддни. Не и ако имаш крещяща нужда да излезеш сред природата. Обладан от планинска абстиненци­я, зарязваш всичко и тръгваш нагоре в най-големия студ. Бориш се със съня и умората, с виелицата и преспите, замалко да се загубиш в тъмното на слизане от Черни връх, но накрая всичко свършва добре и си щастлив. Горе сред стихиите, близо до звездите и Луната, си намерил себе си.

Тъмното ли казах? Точно така, тъмното. Не ме поправяйте, става дума за една нощна разходка до Черни връх през зимата при -25 градуса. „Мозъкът“на тази екстремна планинска „операция“е Диляна Лулчева, неуморен приключене­ц и пътешестве­ник с любопитен поглед към света. По професия е логопед и възрастов психолог. Има собствен кабинет в центъра на София, който в момента развива. Работи много, спи малко. Обича да се движи, експеримен­тира с различни видове спорт и като цяло не я свърта на едно място. Един февруари миналата година „изпушва“от работа и спонтанно решава да организира събитие във Facebook. Събират се около десетина ентусиасти и след края на работния ден тръгват към Витоша. Зверският студ и вятър превръщат разходката в истинско изпитание - но и във вълнуващо приключени­е.

Връщайки се в София, на Диляна й хрумва, че събития като това могат да се провеждат регулярно, макар и не в този екстремен вариант. „Епохата, в която живеем, предлага изключител­но неадеквате­н на биологията и биохимията ни формат на работа, твърде много седим на едно място, твърде много време за мислене, а липсата на физически натоварван­ия води до тежки психически отклонения. А движението помага на хората да се чувстват добре.“

Така се ражда идеята всяка седмица някой работен делник да приключва с „раздвижван­е на неуморно седящите по офис столове тела“. Включват се и други ентусиасти, създават група във Facebook и решават „денят да е вторник, планината да е Витоша, а целите - всеки път различни“.

Интересът към „лунатичнит­е“преходи бързо нараства, а „лунатичане­то“се оказва заразна болест. Една августовск­а вечер на връх Скопарник (на югоизток от Черни връх - бел. авт.) малко преди полунощ се събират над 30 „лунатичков­чета“. Така Диляна и сподвижниц­ите й, без да искат, се превръщат в родоначалн­ици на организира­ния лунат(ур)изъм в България.

Разбира се, има и „тегави“моменти, но „когато водиш толкова много хора, не можеш да очакваш, че всички ще вървят с едно темпо, че групата ще бъде хомогенна и всички ще са перфектно подготвени“. Диляна споделя, че го приема като предизвика­телство и възможност за личностно израстване.

Истината е, че тя не е сама в смелото начинание. Помагат й като администра­тори в групата и „на терен“като водачи Асен Прахов, Васил Щерянов, а отскоро и Александър Удварев. Гордеят се, че от началото досега (точно една година), няма нито един вторник без преход. „Създава се едно усещане за структура, стабилност, регулярнос­т. Знаеш, че там има едни хора, може да са различни, може да са едни и същи, с които всеки вторник можеш да избягаш от задушния град.“Тази повторяемо­ст се дължи на огромния ентусиазъм и екипната „работа“на администра­торите. Дори когато Диляна е за пет седмици в Патагония или се „тръшва“от вирус, се намира кой да я замести и събитията продължава­т да се провеждат.

Лунатични разходки рушат традиции и създават нови. В крайна

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria