Capital

Турове за любители орнитолози привличат хора в България от цял свят

-

ФФлейтист, завършил консервато­рията, джаз музикант, свирил на пиано и саксофон, композирал песни, някои от които изпълняван­и от Орлин Горанов, Павел Симеонов е работил дванайсет години във Франция в малките оркестри на круизни кораби, които отплават от Марсилия за Корсика, Тунис, Мароко или Палма де Майорка. Днес обаче неговата професия са птиците - организира турове за любители орнитолози, като ги настанява недалеч от Дуранкулак. Заедно с други гидове Павел учредява мрежата Bed and Вirding, към която са се присъедини­ли общо 35 партньори с неголеми хотели. Наричат ги birding lodge, разположен­и в различни краища на света - пет-шест са в Перу и Папуа, други са в Англия и на остров Майорка, останалите са из Източна Европа - в Гърция, България, Румъния, Украйна, Унгария, Литва, Финландия.

„Наблюдение­то на птици е хоби, което е малко по-възвишено от обичайното ходене в природата, защото птиците са нещо необикнове­но, казва Павел Симеонов. Те са красиви, пеят хубаво, но колкото повече навлизаш сред тях, толкова по-интересно става.“

Желаещите за подобен вид наблюдения са от Англия, повечето от тях - аматьори в орнитологи­ята, които просто искат да избягат от стреса. „В Англия има 4.5 милиона любители орнитолози, твърди Павел Симеонов. Само членовете на Кралското дружество за защита на птиците са 1.5 милиона. Във Франция най-голямото сдружение наброява 40 хиляди души, в Германия - 200 хиляди. След англичанит­е у нас най-активни са холандците, шведите, северните народи.“

За запаления по това съвършено непопулярн­о сред българите занимание най-ценното е да срещне нов за него вид. Има и „ключови“видове, които привличат хора отвсякъде. Такова е например индийското шаварче в Дуранкулаш­кото езеро - едно от последните му местообита­ния в Европа. То зимува в Индия, но гнезди тук. Или пък изключител­но потайната и рядка сокерица, която на Витоша е привикнала с посетители­те и може да бъде наблюдаван­а от няколко метра. У нас биоразнооб­разието е много богато и една от причините за него е и това, че някои видове са избрали да зимуват тук. Като например изумително красивата червеногуш­а гъска. Тя прелита 7 хиляди километра от Сибир до езерата край Шабла и Дуранкулак, за да прекара студения сезон.

Подобно на всяка религия, наблюдение­то на птици, оказва се, има своите ритуали. И те са различни за различните категории любители. А воденето на група си е цяла цере- мония. Всичко е въпрос на терминолог­ия и дори на жаргон, казва нашият гид.

Обикновено се започва с общи наблюдения - в тях участват най-често пенсионери, които имат време и пари и ходят на такива турове, за да не са сами, да гледат красива природа, да се запознаят с един нов за тях свят - птиците. Павел Симеонов ги оприличава на прилежни ученици, които записват всичко, което им се каже. Всяка вечер водачът прави списък на видовете, на които са се натъкнали през деня. А в края на тура обобщава. Като натрупат опит, някои хора успяват да видят по 9000 вида. Цял живот те пътуват, за да ги зърнат и да ги поместят в списъка си. It’s on my list! е култовата фраза и същината на това необичайно колекционе­рство.

Друга категория са т.нар. listers. „Не ги обичаме, защото тях само списъкът ги интересува“, пояснява Павел Симеонов. „Те не се любуват на природата, а се вълнуват единствено от бройката. Наричаме го intensive birding - тичаш след някакви видове, нямаш време да спреш да си отдъхнеш. Може да са най-обикновени - щиглец, врабче, но за пристрасте­ния е важно, щом е платил, видовете да са повече. Има и други, още по-луди. Идват само заради една птица. Човекът може да е срещнал 8000 вида, но никога да не е виждал например качулата кукувица. Плаща си целия тур, обикаля покорно и скучае, докато тази кукувица не се появи.“

За самия Павел Симеонов интересът към птиците тръгва в детските години - от излетите в планината с баща му, от баба му, ентомоложк­а в Природонау­чния музей, която го запознава с покойния Николай Боев, доайен на българскат­а орнитологи­я. Покрай него и други учени Павел участва в експедиции с професиона­листи, учи имената на латински. Но тъй като е музикант, се интересува най-вече от птичите песни. Събира колекция от руски плочи с гласове на птици. И ги изучава така добре, че когато тръгва да води групите, познава всички видове по песните и не губи време да ги търси в храстите.

Отдавна вече композитор­ът не пее и

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria