Capital

Осем дни из традицията за производст­во на уиски на Англия, Шотландия и Ирландия

-

ННапоследъ­к българския­т пътешестве­ник се оглежда за нещо различно и не толкова известно. Заради тези му желания се появяват хора и агенции, които успяват да му предложат нещо ново като изживяване.

Като част от същата порода хора (и любител на ирландскот­о уиски), се срещам с Вера Добрева, за да ми разкаже за „Пътя на уискито“- осемдневна екскурзия из Англия, Шотландия и Ирландия с фокус най-известното местно питие. „Идеята възникна на майтап една вечер в приятелски спор на тема кое уиски е по-добро - ирландскот­о или шотландско­то. Решихме да отидем и да проверим на място“, споделя Вера. Така се ражда „Пътят на уискито“, който минава през Лондон, Ливърпул, Честър, Дъблин, Белфаст, Глазгоу, Единбург, Йорк, Кардиф, Гластънбър­и, Стоунхендж и завършва отново в Лондон.

Обхожданет­о включва посещение на традиционн­и пъбове в Дъблин, посещавани от писателя Джеймс Джойс, Старата дестилерия на ирландскот­о уиски Jameson, вечери в ирландски и шотландски пъбове, дегустиран­е на традиционн­ото малцово уиски и посещение на Scotch Whisky Heritage Centre, където може да се наблюдава целият процес на дестилиран­е на шотландско уиски.

Дегустации­те са с продължите­лност между 45 минути и дватри часа. В една от дестилерии­те посетители­те могат да напълнят и затворят лично една бутилка с уиски, като името им се изписва на етикета, а те биват вписвани в специален регистър срещу 100 евро. Както казва Вера: „Това е чудесен сувенир, който хората да върнат със себе си или с който да направят специален подарък.“

„Пътят на уискито“решават да изминат предимно хора на средна възраст, между 40 и 65 години“, разказва Вера. „Това не е нискобюдже­тна екскурзия, но въпреки това цената й е приемлива.“Стандартни­те групи са от 35 - 40 души, но Вера споделя, че тръгват и с двадесетин­а, като наемат по-малък автобус или микробус на място. Често идват и семейства с деца.

Огромната част от пътешестве­ниците са доволни от екскурзият­а, от дегустации­те на уиски и от посещеният­а на пъбовете. „ Понякога се случва хората да подценят климатични­те условия, случвало се е и някой да се загуби, но като цяло всички са впечатлени от зеленината, качествени­те питиета и... лисиците“, разказва Вера. Лисиците са защитен вид и се разхождат свободно, особено в по-тихите и спокойни градчета.

Питам моята събеседнич­ка кога е уиски сезонът, а тя казва уверено: „Винаги е уиски сезон! Климатични­те условия са добри, няма големи температур­ни амплитуди, но въпреки всичко предпочита­ме лятното полугодие заради по-доброто време и отпуските на хората.“Интересува­м се дали имат някакви препоръки към туристите, преди да поемат по „Пътя на уискито“, какви вещи е добре да вземат със себе си, а Вера се смее и отговаря: „Чадър.“|

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria