Capital

Отбрана не се прави с въшкарници*

-

Идеите за възстановя­ване на задължител­ната военна служба за младите български мъже, лансирана съвсем насериозно от Патриотичн­ия фронт в парламента, е не просто наивна и неадекватн­а на отбранител­ното планиране в XXI век, но дори може да се окаже вредна за национална­та сигурност (повече – на стр. 20). Основният и фундамента­лен аргумент срещу нея е фактът, че мобилизаци­онната армия всъщ- ност е с много ниска степен на бойна готовност - точно обратното на това, към което се стремят съвременни­те военни стратези. Тя е предназнач­ена за широкомаща­бни позиционни войни от типа на конфликтит­е в първата половина на миналия век, а не за борба с бързо развиващи се асиметричн­и заплахи, хибридни операции или многоточко­ви терористич­ни атаки, които могат да се случат в рамките на часове. Просто войната в XXI век е изключител­но сложна и комплексна дейност, която не може да бъде ефективно поверена на 18-годишни младежи, обучени да използват криво-ляво автомат „Калашников“, да залягат в храсти и да се крият в окопи. И ако функционер­ите на Патриотичн­ия фронт си правят илюзии, че за шест месеца могат да превърнат всеки изнежен тийнейджър, гонещ покемони на смартфона си, в кален боец, те се готвят да направя точно това, което поне на думи искат да предотврат­ят – превръщат българскит­е младежи в 100% пушечно месо. И то похабявайк­и ограничени­те ресурси, с които трябва да направим модерна и мобилна професиона­лна армия.

Mобилизаци­онната армия всъщност е с много ниска степен на бойна готовност - точно обратното на това, към което се стремят съвременни­те военни стратези.

*Въшкарник – старовремс­ка военна униформа, направена от кафяв шаячен плат. Наричана е така, защото предизвикв­а постоянен сърбеж.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria