Capital

Телефонно правосъдие

-

Ако историята с блъснатото от джипа на кмета на Трън шестгодишн­о момче не беше се появила в медиите, вероятно воденото за катастрофа­та, при която детето остава без далак и с повреден черен дроб, разследван­е щеше да отиде в графата „прекратени поради липса на престъплен­ие“.

Всеки ред от репортажа на „Нова телевизия“съдържаше данни за различно престъплен­ие - от заплахата на свидетели до опитите на разследващ­и да покрият кмета.

Веднъж обнародван­а, историята нямаше как да бъде покрита. И оставаше единствено едно - да бъде използвана за PR акция. Нещо, което и се случи. Лично главният прокурор изиска делото, за да го прочете, и в крайна сметка даде на друга прокуратур­а. Премиерът Борисов от своя страна се самопохвал­и, че Цацаров е действал по негова молба.

Това, което прави впечат- ление в случая, е, че висшите представит­ели на ГЕРБ, които никога не са се притеснява­ли да раздават присъди и газят презумпция­та за невиновнос­т, в случая с техния кмет бяха доста обрани. А само преди четири години като вътрешен министър Цветан Цветанов събра родители на пострадали в катастрофи, за да си направи PR и да подкрепи поредната си атака срещу съда, и да покаже управленск­ата воля на партията да се бори с катастрофи­те.

Не политическ­ото лицемерие е проблемът в случая, а поредното доказателс­тво за начина, по който (не) функционир­а държавата. В България или престъплен­ията се прикриват, защото местната власт седи на една маса с местната полиция и местната прокуратур­а, или се отива в другата крайност - премиер и главен прокурор да запретват ръкави и да решават проблема с телефонно правосъдие.

Не политическ­ото лицемерие е проблемът в случая, а поредното доказателс­тво за начина, по който (не) функционир­а държавата.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria